7
Musiktipset

Nobodies Bluesband - Long Time Comin'

  Det är inga dåliga låtar de bjuder på, ”Nobodies Bluesband”! Inga låtar som är deras egna men upphovsmännen går inte av för hackor! Gubbar som Walter Trout, Mr. Hooker och Robert Johnson gästar ”Nobodies” platta i parti och minut. En trevande, nästan dansbandsvänlig ton, ökar varefter CD:n värmer upp. Härlig gura ā la L-G Magdic tillsammans med en uppspelt trynorgelspelare: Jimmy lyfter det hela litegrann men våra svenska hjältar är alltför blyga och vi önskar lite egna initiativ inför nästa platta!

Nå, som bekant kan vi inte ta en ton själva men önskan är dock att Jimmy ”skriker” lite mer och att hela bandet kanske improviserar en aning. Ty, kunskapen har de…

Plattan ska finnas hos varje ”bluesfestivalsfreak”!

/Jens!

Jacob & The Jackals

 

Ett skivtips, så här i jultetider, som det svänger gött. Håll i luvan...!
Så här beskriver bandet själv plattan:

"Plattan, som är producerad av Göran Svenningsson, spelades in under sommaren/hösten 2009 i Stockholm, Göteborg och Vetlanda. Jacob & the Jackals består av originaluppsättningen, dvs Jacob Steinwall på sång och gitarr, Sven Andersson på bas samt Tomas Salonen på trummor och på skivan återfinns även gästmusiker som Ulf Sandström, Stefan Dafgård och Jakob Norgren. ”Breaking the spell” är betydligt mer gitarrdominerad än bandets senare produktioner, låtmässigt har man grävt djupt i träsken runt New Orleans för att hitta inspiration och även till stor del återgått till ett mer ruffigt och slidegitarr-baserat sound."


Ytterligare info finns på  http://www.thejackals.com
och
http://www.myspace.com/jacobthejackals

/Isac

Armadillo Blues - Doing Time

 

”Ett balanserat basspel med lagom påträngande rytmsektion, pudrat med en smått hysterisk gitarrist, toppat med en röst som präglar Armadillo Blues
Så var det med de, hehe…


Armadillo Blues har fastnat i våra stackars flimmerbehårade öron sedan första bekantskapen på ”Blues i Gläntan” Vi ville gärna höra mer av dessa herrar med starka influenser från tidiga ZZ Top och deras rockiga bluesklassiker. Flera gånger sedan dess har våra vägar korsats och vi har hela tiden imponerats av bandets närvaro vid de livespelningar vi sett: I strumplästen basspelande och sjungande  Jesper Hedegård , den lågmälde Kenth Johansson på trummor och en fantastiskt inspirerande Stefan Bergstrand  som smeker/misshandlar sin gitarr på alla (o)möjliga sätt!

Armadillo Blues – Doing Time” fick inte mitt ”pytteskinn” att stå när introt på första låten ljöd i mina stackars discovita Canton-högtalare men resten av det egenskrivna materialet fick mig ändå att spetsa öronen medans jag slött strosade igenom mina favoritsidor på nätet. När plattan var slut (efter endast sju låtar) lät jag den gå ännu en gång och sakta men säkert lät sig ett välbehag fylla mig…
Det här är en skiva som tre snubbar från småland har snickrat ihop och jag gillar alltmer soundet som jag får matat till mig! ”F-n de har gjort det här själva, de har skrivit allt som låter…”
Skivan har ett härligt ”flow” som kanske MattiasKungstenstudios ska ha all credit för, men det här är musik som skrivits(text/musik) av Armadillo!
Kanske ska en av de aspekter jag inte tänkt på tidigare nämnas här: Jesper Hedegård är en mycket viktig länk i Armadillos sound! Hans röst (framförallt) och basspel är själva Armadillos hjärta, som med hjälp av Kenth och Stefan får det att slå!
När ni har laddat ner låtarna hoppas jag att ni också köper plattan!? De signerar gärna sitt språng ut mot en större scen än vad de står på idag!

Jens – M3

P.S
Om du är man/kvinna av ordning, kan sägas att CD-konvolutet är 18cm högt och därför inte ”platsar” i CD-hyllan. Därför är en egenhändigt snickrad hylla att föredra!
D.S


Lyssna på plattan på Spotify
Mer om Armadillo Blues här


/Jens

The Jim Jones Revue

 

 

För ett par veckor dog Lux Interior, legendariska ledare av The Cramps. Jag undrade vem skulle ta över platsen som det sjukaste punkabilly bandet. Jag har hittat dem nu. The Jim Jones Revue !!! Ett sjukt band! Ett gäng av furious!!! Ledaren Jim Jones spelade innan i Thee Hypnotic. De skickar tillbaka the Blues Explosion till skolbänken igen. Elvis gråter i hans begravningshål. De spelar fortare än musiken, ljudet är lite trash. Det låter som de är tvungna att byta musikinstrument efter varje låt. Gitarrerna har inget mer strängar när låtarna tar slut. Pianos tangenter flyger i luften. Riktigt supersonic i aktuella rock’n’roll!

Mer om bandet på MySpace
Här är deras hemsida

/Pierre 

Ossler - Ett brus 

 

Ossler lämnar alltid öppningar för fantasi och drömmar vilket passar mig väldigt väl. Med sin nya platta ”Ett Brus” så ställer han upp med en något reviderad laguppställning, Cristian Gabell på trummor är kvar från plattan ”Krank” (tack och lov, för detta är en av Sveriges mest intressanta trummisar) men sedan toppas laget av Conny Nimmersjö, en inte helt okänd gitarrist i t.ex. ”Bob Hund” och ”Rockis” Ivarsson på bas som troligtvis inte heller behöver några närmare presentationer. Men andra ord, denna gången ställer man upp A-laget på planen. Själva planen är också intressant (om man nu får kalla en studio för plan), plattan spelades in i den anrika studion ”Hansa Tonstudio” i Berlin där bland annat artister som Iggy Pop och David Bowie har spelat in musik.

 

Jag skriver detta direkt vid första genomlyssningen, vilket kanske är lite orättvist men samtidigt jäkligt ärligt, några av låtarna har jag redan njutit av på MySpace och även live på Helsingborgsfestivalen

 

Öppningsnumret  ”Svinbesättningen” är en lugn instrumental historia men massor av bottnar som direkt får fantasin att skena iväg (för mig kan det bli årets julsång fast jag vet att mina m3-kompisar kommer att klaga högljutt, men funkade det att förgylla julhelgen med ”Klister i Rumänien” så kommer även denna att platsa).

Många av låtarna andas industriell skönhet (var fick jag det uttrycket ifrån?) och får mig att rysa på ett klart njutbart sätt. Vi lotsas runt i slutna rum som får mig att måla upp inre bilder som man ibland hest slipper och absolut inte vill dela med sig av. Spännande, men ibland otäckt påträngande.

  

Borra hål låter för mig mycket gruva med pumpande industrikomp. Härliga surrealistiska vändningar återigen fantastiskt vackert arrangerat och med en känsla som saknar motstycke i Svensk musik .

 

Sedan är det dags för en lugn, bluesig låt ”Svartare än blå” med underbara vibratosound. Fan, jag skulle vilja dansa sista dansen på Gisleparken till denna låten. Bizzart? Jajjamensan!

 

Låten ” Elvis på institutionen” böjar nästan som ”Svartvattenfeber” på speed, den börjar alltså bra och resten gör en heller inte besviken. Som vanligt text som lämnar en hel del åt lyssnaren själv, genialt.

 

Ett brus lugnar ner plattan på ett harmoniskt sätt. En finstämd ballad mitt bland det myckna industriella dånet, detta är extremt välplacerat.

 

Nu går vi in i dimman med ”Lergraven”. Inledningen matchas med den vackra balladen i låten innan. En otäck och vacker historia (?) som får mig att tänka på en av mina tidigare favoriter från förra plattan, ”Ingen visa”. En stegrande låt som blir allt starkare både musikaliskt och poetiskt .

 

Nästa spår (heter det så på en CD?) låter sporadiskt lite mer lättillgänglig, kan detta vara nått för Radio RIX? Nä, det är betydligt bättre än så. Den låter dock INTE som ”fyra tyska hundar i en oljetank” trots de insamplade Italienska operastroferna.

 

Plattan avslutas med den minimalistiska ”En förlorad vals”. Denna vackra valsmelodi kommer troligtvis aldrig spelas på Västerhagens gammeldanskvällar men visst blir man lite danssugen.

 

Önska er denna platta i julklapp och be tomten stoppa ner den i säcken (igen)! Den är suverän.

 

/Isac

 

Scientists - Swampland 

 

Ouarf! Vilket Band! Pelle Ossler, Andy Almqvist, Svante Sjöblom, kanske ni känner igen redan, men annars lyssna på denna skiva: Swampland med The Scientists. Pfffffffff! Den gjorde ett hål in min röv! Ledaren är Kim Salmon. Jag köpte en skiva av Kim Salomon & The Surrealists för några år sen och blev inte så imponerat. Det kanske är dags att lyssna på den igen. Bullshit! Denna skivan är helt klart i paritet med de stora mästarna som Nick, Jeffrey Lee, Black Angels, The Doors, Rowland S.Howard, Hugo Race, Crime and City Solution, Cramps, och of course 16 hästar of kraft, och några andra som jag säkert glömt.

Ni ska gråta!!!!!

Scientists hemsida

Film på YouTube (1980)

/Pierre

 

Hot Dog Taylor - Hot Dog Taylor 

Hot dog Taylor beskriver sig själva som "ett hett 'juke-joint' band som spelar elektrisk countryblues, 50 och 60-tals R&B och all slags blues i Elmore James, Hound Dog Taylor och John Lee Hookers anda". Här är en platta med ett jäkla röj på som t.ex. lämpar sig väl till förfesten innan öppen scen i Åmål. Plattan är skitigt ihopsnickrad och här har man skippat 0-0:ans sandpapper och på din höjd låtit raspen glida över produkten innan den lämnade studion. Skönt befriande med en platta som inte är söderproducerad.

På plattan mixas egna låtar med en del klassiker från t.ex. E. James, L. Dorsey och JD Miller.

Varmkorven gör sig dock absolut bäst live där man garanterat får ryck i kroppen och sväng på röven.
Hot Dog Taylor består av: Lars ”Large” Andersson (bas), Peter “PG” Gustavsson (sång/git/munsp), Robert ”Lillskogis” Skoglund (trummor) och  Mikael ”
Chorizo” Kähäri (gitarr), se dom när du får chansen!

 

Här kan du lyssna på några låtar av Hot Dog TaylorO

/Isac

Svante Sjöblom & The Sailors - I Guess my trouble just begun...

Jag tror att Svante skivdebuterade för några månader sedan men då som trummis(!) på Andi Almqvists platta "Red Room Stories" (som för övrigt varmt kan rekommenderas) men denna plattan får väl ses som den RIKTIGA skivdebuten. Plattan innehåller 13 spår var av hälften Svante har knåpat ihop själv. De övriga är pre-war-blues klassiker som Missisippi John Hurt, Charley Patton, Skip James m.fl.
Hela plattan är en skön mix av blues, country och gospel. Låtarna är känslosamt framförda och Svante delar med sig långt inifrån både hjärta och själ. Plattan är väl värd en investering!
Sista låten heter "See you in hell" men jag gissar på att vi syns redan i Åmål till sommaren...

 

Här kan du lyssna på några av låtarna och handla plattan

 

/Isac