7
Pierre i Afrika - del 9  27 januari –  NIORO – DIDIENI – 30 mil

 

 

Då stiger jag upp kl. 5.30 i « griots » stämning. Jag föredrar det än muslimska bönen. Jag ska till bilen. Lite krångligt att köra ut ur gården. Och on the road till Mauretanien! Det är natten och lite sval. Mitt fönster är fortfarande totalt öppet. Det är ganska trevligt. Under de 6 mil kommer upp dagen. Det är fint. Några går redan till åkern. Och kvinnor med en balja på skallen. Jag älskar allt detta. Jag älskar den här stämningen.

Jag kommer fram till gränsen, ser ingen. Jag stannar på sidan Mali. (Vi tog ett visum för bara en ingång i Mali då om jag ska ut ur Mali skall jag behöva fixa ett annat visum,. Tror jag.) Jag går fråga till tulltjänstemännen men dem vet ingenting. Shit! Dem på sidan Mauretanien. Jag skickar SMS till Danielle. Dem kommer on 40 minuter svarar hon. Då har jag tid för att observera tullens hus. Imponerande. När jag kom några sov ute. Några andra i ett tegelhus halva sönder. Dem kokar kafé på en eld bredvid sängen som ligger ute. Jag röker och skriver

 

Jag tog dem där bilderna i hemlighet.....Tullens hus

 

På höger, bil försäkrings byrå. Däckarna är gränsen.

 

 

 

Sovrummet. På höger några andra sängar

 

 

Plötsligt kommer den röda Mercedesen som bogserar Nevadan. Den stoppar ett par meter framför ståls faten. Jag går fram. Cunégonde undrar om jag har croissangerna med mig. Herregud ! Hon har humor! Första gången sedan början....men det är iskallt ändå. Hon gnäller att Mercedesens motor ska gå sönder. Hon och Danielle går in tullens hus. Jag föreslår till Marcel att jag kan ta över och bogsera Nevadan. Svaret är mer än undvikande. Då, jag bryr mig inte.

Jag beskriver lite Nioro och preciserar väl att det inte finns någon bensin station mellan Nioro och gränsen och att vägen är platt, för att svara på Marcels frågor.

Sen ger jag mina bils dokument till Marcel för att fixa bil försäkring för mig. (Jag hade totalt glömt dagen innan). Men som vanligt alla går ut utan försäkring. För dyrt! Vi skall se i Nioro.

När allt är OK, sticker. Familjen X’s bil bogserar Nevadan. OK, inga problem med mig. Vi stoppar hundra meter efter gränsen. Jag kommer ihåg att på Nioros ingång finns tullen där man måste betala bils skatt och att det är i nerförsbacke. Jag går fram till Das Fuhrer för att snällt informera henne. Oh helvete! Vilket fel jag gjorde! Jag hinner bara säga «  du när vi kommer fram till Nioro..... » och, vlan, den hysteriska skitstövel gör en attack. Hon vrålar på mig ” JAG TÄNKER INTE KÖRA TILL NIORO! JAG STOPPAR PÅ DEN FÖRSTA BENSIN STATIONEN! OCH DET ÄR JAG SOM STYR (jag ser inte sambandet, jag har aldrig tänkt styra nånting!) OCH DU VAR INTE MED IGÅR KVÄLL…OCH BLABLABLA…. Houla! Lika bra att åka in i min bil innan att min näve landar på hennes näsa och gör afrikanska näsborre mitt i hennes ansikte.

Vi kör igen. Senare skall jag informera Marcel att om hans fucking brud pratar en gång till med mig som hon gjorde skall han behöva en liten sked för att plocka henne. Och ber honom att skicka vidare informationen. Det skall han aldrig göra. Men ärligt talat undrar jag varför jag åkte tillbaka till gränsen.

 

 

 

 

Vi gör de 6 mil till Nioro på ett sträck. Jag ler i bilen. Nioros  ingång. Vi stoppar vid polisen. Ett gäng pojkar springer till oss. Dem ser mig och närmar sig min bil. Jag är glad att se dem och jag hoppas att det skall irritera Das Fuhrer. Vi kör ner till tullens kontor. Malik passar min bil när vi går in för att betala bils skatt. 15 euros. Of course säger diktatorn att hon inte skall betala. Som jag är sist att fylla blanketterna försöker sticka diskret Cunégonde och Danielle men tullens sekreteraren ber dem att inte glömma lämna pengarna. Den skitstövel skaffar en löjlig ursäkt och dem går ut. En stund senare kommer Danielle tillbaka och hon betalar för bägge två. Cunégonde vågade inte återkomma.

Redan finns folk omkring bilarna. Vi måste sälja Danielles. Diskussionerna börjar. Men vi måste till försäkringsbyrå. Malik kommer med i min bil. På försäkrings kontor är priset för högt, naturligtvis, enligt Cunégonde och då Bestämmer HON att vi skall ta försäkringar nånstans annat. (Fast han som har byrån säger att vi bara kan hitta här).

Back till bilarna. Finns massa folk och potentiella köpare. Men den stora äventyraren säger att hon har bråttom och si och så. Resultatet skall vi stanna 3 timmar på kanten av vägen. Jag blandar absolut inte mig i grejen. Jag stannar med barnen.

 

 

Malik, orange T-shirt, Habib,  röd  tröja

 

Det blåser, det är lite jobbigt. Vi är dagens attraktion. Efter 3 timmar att pruta gör dem affär, heu… för att säga rätt är dem OK för ett köps löfte. Vi transfererar Danielles grejer i de 2 andra bilar. Köparen blir skit glad att få ett par flip-flop kartonger i affären.

 

Information och fordons skylt om AIDS.

 

 

 

Sen kör vi till bilverkstaden som ligger precis bredvid värdshuset jag var igår kväll. Vi lämnar Nevadan och vi väntar på köparen och den bestämda summan. Det skall ta ett jävla tid. Jag sticker hämta en öl hos min kompis ”griot” och kommer tillbaka. En elektrisk mekaniker fixar fönstret kontakten på min bil.

Jag tjatar med pojkarna som är magnetiserad av fli-flop skorna. Jag ger grejer till Malik, bland annat en M3 T-shirt, för att tacka för hjälpen.

 

 

Malik, den nya M3’s medlem

 

Jag föreslår till de andra att vi kan åka käka på värdshuset som ligger 30 meter längre. Men hallo! Vad dum jag är! Jag måste stoppa att ha idéer, jag sköter ingenting. Då lämnar jag dem ruttna i varmheten av deras bil.

När köparen kommer har han bara halva summan i euro, den andra delen i CFA (afrikanska valutan som gäller i de gamla franska kolonierna). Miss Snålheten börjar hennes cirkus och det skall ta en timme. Jag skrattar som fan när jag hör hennes lärda kalkyler om växlingen. Men basta! Jag skiter i. Säg inget. När alla är överens åker Danielle med köparen för att fylla dokumenten.

Cunégonde vänder hennes bil, redo att åka. Man måste vara på gång för att snabbt åka äta och sticka. Hon vill att jag vänder min bil också. (Egentligen är det Marcel som kommer informera mig). Jag vägrar. Jag tror inte att de 15 sekunderna som det ska ta skall försena resan. Så länge tjatar jag med Habib. Han säger till mig : ”Vet du Pierre, vi har delat flip-flop, och jag ska ta för min familj vad behövs och ge resten till tiggarna” Jag tycker att det är snällt men skall han verkligen göra det ? I alla fall vill han att jag lovar att ta en cykel till honom om jag nån gång kommer tillbaka i Mali. Det ska jag göra. En till Malik också.  

Danielle kommer tillbaka och hoppar in i bilen. Jag säger adjö till Habib och Malik som kom tillbaka. Jag vänder bilen och…. !!!! Helvete ! Den röda Mercedesen har motorhuvet öppet och Cunégonde försöker sälja hennes bil !!!!! Då stoppar motorn och vi väntar. Jag älskar människorna som bestämmer något och gör motsatsen. Das Fuhrer deklarerar att vi inte ska äta middag. Jag har inte svalt något under hela dagen, inte ens en kafé på morgonen. Jo förresten, jag drack min ”griots” öl!

Men allt börjar pumpa mina körtel. Jag älskar Afrika och jag skulle ha älskat den här resan med 2 av de här 3 personer.

Vi kör till polisen för att stämpla att vi verkligen betalade skatt på bilarna!!!! Otroligt man dem hittar på för att ta pengar!!!! Vi måste spotta lite CFA igen och Das Fuhrer håller käften den här gången. Hon frågar om försäkringar. Ha ha ha! Jag skrattar! Vi måste tillbaka till försäkringsbyrå där hon gjorde en nervös bajs om priset. Och nu spottar hon summan att killen ville ha från början. Och sen måste vi tanka bilarna (vi kunde ha gjort det när vi väntade på bilverkstaden, men, ok, tyst). Nu kan vi sticka.

I alla fall, även om det är lite elak för Danielle och Marcel, är jag skit glad att ha tillbringat min första kvällen och natten i Mali utan henne. När vi är i grupp har vi ingen kontakt med det lokala folket. Das Fuhrer snäser av dem hela tiden. Ah koloniernas gammal tid!

Vi sticker då. Det är savannen. Gul och grön. Det blåser lite, himmeln är disig.

 

 

 

 

 

 

 

Jag är inte mer ensam i bilen. Liten farhåga men allt går bra med Danielle. Åtminstone skrattar vi. Men fan vad hon tjatar!!!

Det var sagt att vi skulle gasa lite men vi kör lika långsamt än när vi hade Nevadan på sin värsta formen med oss.

Dromedarerna har försvunnit. Nötdjuren har längre horn än i Mauretanien. Baobab träd visar sig. Dem står högre och majestätiska över resten av vegetationen. På kanterna, ibland en herde, ibland grupper av kvinnor, i deras multifärgad ”boubou” med baljan på huvet. Alla hälsar.

Vi bestämmer att stoppa i en by för att ge en flip-flop kartong.

 

 

 

Vi frågar för att träffa chefen. Som av en ren händelse är alla chefen. Slutligen någon leder oss till 3 gamla gubbar som sitter under ett halms tak. Danielle öppnar kartongen. Dem ser glada ut men överraskade.

 

 

 

 

 

Det luktar misären. Barnen är fläckiga av sand, några nakna, utan skor, med en skikt av smuts som behöver en « diskös » för att ta bort, en snygg snor som smyckar näsan. Icke desto mindre konserverar dem en enorm snygghet. Jag pratar en gamling men jag har svårt att fatta honom. Jag förstår trots allt att han kommer från Dogons land (Pays Dogon). Han vill att vi kör honom dit men jag måste förklara att våra bilar är fulla. En man undrar om jag har kläder att ge. Det är deras största behövs. Bizzaroïd känsla. Jag känner smutsig inne, den vita mannen.

 

 

 

On the road again. Jorden är röd. Höga träder. Vi ankommer till Djema. En gata. Vi stoppar. Damerna ska handla. Cirkusen med barnen som klister fast på bilarna börjar om : «  Present, present ! ». Man vill inte vara otrevligt eller aggressivt men det pumpar lite. Vi har parkerat vid butikerna. Finns griller och massa olika ”affärer”. Någon försöker sälja sån läsk mais för ingenting i världen skulle jag dricka det. En tonårig vill sälja té. Jag vägrar. Han stannar vid bilen och vi tjatar. Han vill en cigarett. Ok och diskussionen kan börja. Om man tar sin tid hittar man alltid någon med vem dialogen är möjlig, genom att köra om tiggeris sidan.

En liten tjej säljer påsar med kubiska små gula kakor. Jag tar 2 påsar. Inget speciellt smak, lite knakigt, som om det fanns sand i. Sen måste vi bevisa till polisen att vi betalade skatten på bilarna! Damerna fixar det.

 

 

 

Big Chief  bestämmer att vi ska försöka nå nästa « staden », 18 mil, innan natten, annars skall vi bivuakera i savannen ! Vilken imbecill! Jag föreställer mig ganska bra situationen! Cunégonde söver i savannen !!!!

Vi sticker från Djema. Och oh surprise ! Vägavgift !!!! Som på motorvägen i Frankrike ! Dem har fattat franska systemet !!!!

 

 

 

 

 

Vi kör. Vi stoppar en gång för att se vad är de röda grejerna i träden, en annan gång för att ge flip-flop till en grupp av kvinnor.

 

 

Vägen är ganska ny och bredd. Natten kommer. Och vi har 5 mil kvar till Didieni. Cunégonde har synlighets problem och ber mig att köra förbi henne. Hé hé hé!!!! Men man ser inte mycket med våra dåliga strålkastarna. Vi visste att vi skulle ha en bit av pist, den nya vägen är inte färdig. Och bang, 1 och ett hal mil innan Didieni kommer problemet. ”Våglig plåt”, hål som vulkans krater, sand, lastbilar, och natten. Med detsamma kör Cunégonde om mig. Tack!!! Jag får massa damm och sand i rutan. Jag lämnar ett par hundra meter mellan oss annars ser jag inget. Vi skrattar som fan i bilen. Vi måste undvika hålen och tåla ”våglig plåt”. Det är ganska kul! Plötsligt har familjen X den rika iden att köra upp på den vägen på  konstruktion. Det är bara grusväg och varje 100 meter finns en linje av stenar som korsar vägen. Vi kör långsammare än på pisten. Efter ett par 100 meter åker vi tillbaka på pisten.

En buss kör om oss som en galning. Supersonisk hastighet. Passagerarna har säkert en mjuk resa!

Och då landar vi i Didieni. Mörkt. Cunégonde frågar efter en plats för sova till den första mannen hon ser. Lucky lucky är vi! Han äger hotell-restaurangen som ligger precis 20 meter bakom oss. Och där blir det den stora deliriumen!!!!!

Jag kan tänka att i det förflutna var platsen tortyrs center för den hemliga armén  eller det var där dem parkerade slaverna innan skicka dem till Amerika. Jag förutsätter. Man ser ingenting. Cellerna, nej rummen menar jag, är kuber 3 meter på 3 meter, blå turkos är färgen man ser under de bruna fläcken. En säng på vilken man upptäcker ett mikroskopiska liv. Faunan i rummet är inte samma som i savannen. Ljuset är typ en sån camping lampa som ska snabbt ge sig.

 

   

 

 

 

 

 

Toa och dusch ? Jag ser inte skillnaden ! Dusch : 4 väggar utan tak med ett hål i mitten men man måste ha en vatten hink med sig. Toa : same same!

 

 

Duschen....tror jag

 

 

 

Toa.....tror jag också

 

Rock’n’roll ! Men ok, vi måste sova här. För att sova i bilarna skulle vi behöva lasta upp allt.

Damerna kokar pasta i familjen X’s rum. (Jo, jag har sagt damerna!!! Incredible!) Jag stannar i mitt rum en stund. Sen, för att vara socialt, ska jag till de andra. Jag undrar något ganska harmlöst till Marcel och han snäser av mig på en gång. Jag måste säga att hans drake var skit jobbigt med honom precis innan. Hon tänkte inte sova i rummet och ville att han lastar upp bilen för att sova i. Så det är goddag stämningen!!! Ingen lust att stanna i den här ruttna atmosfären! Jag sticker till mitt rum och säger att jag inte skall äta. Jag föredrar skriva. Marcel kommer en stund efter och ber om ursäkt. Jag förstår honom och han gör gesten. Civiliserad. Den där mannen skall åka i paradiset därför att han lever i helvete. Och stor skratt med Danielle innan somna.