7
Pierre i Afrika - del 8  26 januari –  KIFFA – NIORO -   40 mil 

 

Som vanligt vaknar Danielle och jag först. Men det är meningslös. Vi har inte grejen för att varma vattnet. Och omöjligt att använda duschen. Vi packar, kontrollerar nivåer på bilarna. Vi tjatar med värdshusets chef. Vi hoppas att han fattar vad vi tycker om hans ställe.

Marcel kommer efter en stund. Das Führer sover fortfarande. Värdshusvärden vill gärna att vi betalar men han skall vänta.

Das Führer kommer lite senare och, utan säga hej eller nåt skriker hon :”Så, vi tar frukost och vi sticker”. Inte säga nåt. Som varje morgon väntar vi bara på henne.

Allt är jobbigt. Även när jag har den minsta konversationen med Danielle (om euro i det här fallet) måste hon komma och säga motsatsen. Hon säger att det är löjligt att kolla för att tjäna ett par euro på gas-oil! Fan, jag tror jag ska dö! Hon som inte vill att en fattig specerihandlare tjänar 0,1 euro på en flaska vatten.

I alla fall skiner solen, himmeln är blå, fåglarna sjunger.

Jag väntar på att vara bakom ratten. Det schweiziska paret följer med. Alla är överens.

 

 

 

De schweiziska tar frukosten när vi går för att betala. Jag betalar och lämnar kvinnorna kolla deras del. Då som vanligt börjar Cunégonde prutar igen för att tjäna 0,3 pesos. När hon kommer tillbaka befaller hon att nu åker vi. Men jag har fattat mitt beslut. Jag väntar på paret från Schweiz. Vi har sagt att dem skulle komma med då väntar jag på dem. Jag har väntat på den här imbecilla varje dag men nu kan hon inte göra likadant. Jag informerar familjen X och Danielle. Dem kan åka, vi skall hinna ikapp.

 

 

Dem killarna med motorcyklarna skall till Bamako genom pisten. Dem tar inte asfalten, då bye bye.

 

Då blir vi 2 grupper. När Serge och Joanna, dem schweiziska, och jag sticker är vi en halv timme senare. En full tank av gas-oil och vi lämnar Kiffa.

 

 

 

Vi ramlar igen i as fina landskap. Bara en skugga i tavlan ….asfalten !!!!

Visserligen finns fortfarande djuren att undvika. Men dessutom kommer nu hålen på vägen. När jag säger hål, jag menar stora som om en elefant kunde gömma sig i. Det blir en kontinuerlig slalom för att inte sjunka i en av dem. Vi kör inte lika fort som jag trodde vi skulle göra.

Polis kontroller är lugna. Men mer vi kör ner, mer kommer massa barn till bilarna. Dem är som klister på fönsterna. 

 

 

 

Ibland en tjej eller en kille, as snygg står där och frågar  ”en present, en present” men det är omöjligt att ge till en utan att hela byn springer till bilen. Jag mår dåligt för det.

Jag vill stänga mitt fönster men skit! Jag kan inte. Jag skall köra hela dan med öppet fönster. Även på natten skall fönstret vara öppet. (Jag försökte kolla på kontakterna men dum som jag är tänkte jag inte på att byta med högra fönstret kontakten....

 

 

 

 

Vi fortsätter på vår takt. Vi kör säkert fortare än de andra då borde vi snabbt hinna ikapp. På kontrollerna undrar jag till polisen. Svaren är positiva men om hur mycket finns det mellan oss blir det mer oklart. Bah skit i. Vi skall se på kvällen i alla fall ( pffffffffffffff).

 

 

 

 

 

En sån mini-lastbil försöker med mening att kasta mig (och min bil) i savanen därför att jag tuttade när jag skulle köra om.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hål efter hål når vi Tintane. Ett helvete. Finns allt på gatan. Nästan ingen plats för att köra. Men några försöker ändå att köra om. En bil stoppar hela trafiken, föraren har säkert något viktigt att säga till en butiks ägare. Man kan knappas andas. J...... damm. En 4x4 försöker köra förbi alla. Han kör nära butikerna med handen på signalhornet.

Sen måste vi svänga på höger för att ta vägen till Ayoune. Vägen.....hum !!!! En pist som snabbt blir « vågig plåt », specifik i Afrika, med hål så djupa att jag tror att jag kan se lavan i fusion i centrum av Jorden. Big slalom under 5 kilometer. ( På « vågig plåt » måste man köra under 10 kilometer per timme eller över 80. I mellan blir det ett helvete. Det blev ett helvete !)

 

Vi hittar igen vår kära asfalt och gasar på. Allt är väl. Tjäran är i bättre skick.

 

 

 

 

 

 

Vi kommer till Ayoune. En väg ska till stan och en annan ska på höger. Polisen på kontrollen säger att de andra tog vägen på höger. Vi tar samma väg. På 2 andra poliskontroller säger dem också att dem har sett de andra, för en halv timme sen.

Sen rör jag mina ben och märker jag att byxorna sitter fast på stolen. Det finns en kudde i plast som har smält pga varmheten. Jag har händerna fulla av svart plast. Mina byxor är målad av svart smält och klabbig plast. Sen lägger jag plast överallt, på ratten, på växellådas pinne, på kameran.

 

 

 

 

Vägen är fortfarande lika fin. Många polis kontroller också. Barnen kommer mer och mer för att tigga. Dem pekar på allt i bilen som om allt hade ett värde.

På en av de sista kontroller, kommer polisen som en Rambo, tar sin tid. Han tjatar med föraren av en Ford Transit som körde om alla. Han börjar trakassera Joanna och Serge men som tur kommer den Cadillacen bakom oss. Då är vi inte mer intressanta för honom och han frågar ingenting till mig. Jag trodde vi skulle stanna här en halv timme.

 

 

 

 

 

 

 

Vi närmar gränsen. På de 3 sista polis kontroller har den första sett den röda Mercedesen och Nevadan, den andra har inte sett, den tredje har sett. Jag vet inte vad jag ska tycka.

 

 

 

 

Tullenspost i Mauritenien. Vi måste komma in det administrativa huset fortfarande lika typiskt. Dem måste skriva på passet att vi kör ut ur landet våra fordon. Tjänstemannen vill att vi betalar för det. Men jag hittat inte pappret jag fyllde på gränsen med Marocko. Han bryr sig inte och han fattar snabbt att vi inte ska ge en ougouya. Han skrattar och vill köpa min bil.

Vi åker, kör 2-3 kilometer. Ny kontroll. Jag börjar tröttna seriös på det. Snorungar springer till oss. Dem säger ”god ankomst”. En militär i mörk blå kommer, « god ankomst » och ber oss att parkera bilarna. Vi måste in i huset.

Han börjar fylla blanketter, tar våra pass. Jag frågar vad han håller på med sedan vaknar jag. ” Är vi i Mali?” undrar jag. ” Ja, vi har väl sagt god ankomst” svarar han i en stor skratt. Sen vill han att vi betalar 30 euros. Oj, oj, oj!!!! Serge säger att det är skatt på bilarna. Men jag tycker att det är för dyrt. OK, 10 euros säger tjänstemannen. Jag betalar men känner att något är konstigt. Och jag får inget kvitto!!!!

Jag undrar om de andra har kört förbi gränsen. Han svarar nej, inte sett dem. Hum….

 

 

Welcome to Mali!

 

(Bilderna följer inte med texten)

Och nu är det mina första meter på Malis mark. Klockan är 15.30. Skit konstigt. Jag är där. Ärligt talat trodde jag att aldrig jag skulle köra genom den här gränsen. En gammal dröm.

Landskapet är mer eller mindre savann. De första byarna är inte som i Mauretanien. Där är dem i jord. Däremot uppför djuren sig precis likadant.

 

 

 

Ankomst till Nioro. Polis kontroll, stora fart mitt i vägen. Vi stoppar. Polisshuset, heu egentligen 2 väggar av jordsteglar och tak av halm ligger 50-70 meter längre på kanten. Massa mopeder parkerade. Ingen kommer. Vi kör, lite nerförsbacke. På vänster sticker vägen till Bamako. Un liten kille springer på kanten och gör stora gester till oss. Vi ignorerar honom. Fel. Men ingen fara.

Vi ankommer i Nioro centrum. Det är ganska genialt. Jag älskar. Full av folk i butiker som står på kanterna av gatan, dem sitter, coolt, musik från Mali hög volym. Skit, Riding with the angels!

Unga grabbar, 12-13 år, kommer. Serge fråga efter ett värdshus. En kille springer framför oss för att visa vägen. Vid värdshuset står en moln av unga pojkar. Jag undrar om dem har sett en röd Mercedes och en brun Nevada. ”Ja ja monsieur, jag har sett, jag har sett” ”mannen dricker öl där borta” ( Jag borde ha tänkt lite. Det var väl omöjligt att mannen drack öl!!!!).

En pojke, Malik, kommer i min bil och vi kör till en liten gata i sand. Det är sant, det finns 2 bilar, med franska registreringsnummer, en är röd men det är Hugues’s mini-buss, han som var i Nouakchott. Som jag inte kan stänga fönstret stannar jag i bilen. Serge och Joanna går in i en ”boui-boui”. Jag kollar mobilen och upptäcker att jag har täckning. Jag skickar en SMS  till Danielle men den skall aldrig öppnas. Jag blir orolig. Hughues kommer och bjuder på öl. Hum, jag är j.... sugen men jag vill inte lämna bilen så. (Jag visste inte än att, om jag undrar en kille att passa bilen, skall han göra det och ingen annan skall komma i närheten av bilen.) Joanna kommer, försöker ringa Danielle men inget svar utom vokala lådan. Jag säger att jag upp till polis kontrollen vid vägen till Bamako.

 

 

Jag väntar här. Pojken som sprang när vi körde förbi kommer och vi tjatar lite. Sen kommer polisen. Vi pratar om fotboll som det är Afrikans Nation Cup på gång. As trevligt. Plötsligt jag kommer ihåg att jag skickade en SMS till Sarah med Marcels mobil. Hoppas hon har numret kvar. Bingo. Hon har. Jag skickar SMS till Marcel. Inget svar men jag märkler efter en stund att den blev öppen. Serge, Joanna och Hughes kommer och ska till tullen för att betala skatten på bilarna. Sen försöker vi ringa och skicka SMS men ingen nyhet. Men jag tycker att Marcel är inte smart om det är han som öppnar SMSer. Plötsligt kommer Joanna tillbaka från tullen. Hon fick prata med Danielle. Hennes bil gick sönder i Mauretanien. Cunégonde har boxerat henne till tullen men dem stannar där borta för natten. Distribution sönder. Det börjar bli natten. Jag kör till tullen. Vi försöker ringa Marcel. Han svarar inte. Vi ringer Danielle. Hon svarar. Hon och jag är säkra att dem ska lämna bilen på gränsen. Då bestämmer vi att imorgon bitti jag kör tillbaka till gränsen för att hämta henne och hennes grejer.

Jag har stannat här 2 timmar, det är natten, men nyheterna är inte katastrofiska.

 

 

 

 

Joanna, Serge och jag kör tillbaka till värdshuset. Jag parkerar min bil i gården och ber Malik att passa min bil när jag ska kolla på rummen. Det finns fina rum i värdshuset och några andra i byn, 300 meter därifrån. Vi ska kolla och bestämmer att ta ett sånt.

Vi lastar upp bilarna och som jag ska ha Danielle i bilen imorgon måste jag ta ut ett par kartonger. Jag ger en flip-flops kartong till 3 pojkar, Malik, Habib och en annan. Dem hjälpte mycket. Skit! Vilket fel ! Jag ber dem att ta för deras familjer och att ge resten till andra barn. Vad naiv jag är! Dem börjar bråka !

Sen kommer tusentals barn till bilen. Jag blir tvungen att öppna en annan kartong. Det blir då tusentals händer som plockar flip-flop. Det är som en bläckfisk. Jag är nästan Captain Achab fast Mercedesen är svart och inte vit. Efter kriget kommer en gråtande tjej med en sjal på huvet. Ok, ok, sluta gråta. Jag ger ett till par. Och hon sticker skrattande. Det var Habib ! J..... ! Han har lurat mig och alla skrattar !

 

 

Sen ska vi äta. Jag ber Malik att passa lite bilen. Jag beställer en öl, äntligen! Värdshusvärden skickar mig till en bar 100 meter längre. Den coolaste baren jag har sett. Ägaren ligger i en brassestol i mörkret framför baren när jag kommer. Han kommer in. Bänken av teglar, 2-3 stolar, gamla kylskåp. Musiken låter som Toumani Diabaté. Det är inte han men det gör att vi börjar tjata lite om musiken och dem ”griots”. Jag tar en öl till Serge och jag och sticker.

Trevlig kväll. Mat är enkel och gott, kall öl och bra samtal med Serge och Joanna. Ingen äventyrares delirium. Sedan vi åkte är det första kvällen med riktig dialog, utan hysteriska skriker. Killarna kommer omkring bordet som myggor. Jag ger min burk av torra frukter och det är som Jul för dem.

 

 

 

Innan åka till mitt rum ger jag kartongen med barns kläder till Joanna som ska åka på en dispensär imorgon.

Sen ska jag lägga mig. Jag stoppar på baren. Riktig cool! Sen ska jag till mitt rum. Jag går på gatan. Nerförsbacke i Malis musik! Too much! Jag gråter av glädje nästan. Egentligen, sorry för Danielle, men jag är glad att vara utan de andra den här dagen, min första i Mali.

I rummet skriver jag lite sen somnar jag. Men vid kl.4 hör jag en röst som berättar något. Himla högt volym. Det skall aldrig stoppa tills jag stiger upp kl. 5.30. När jag lämnar rummet och går ner i gatan och jag konstaterar att rösten kommer från en CD spelare på butiken på öppen himmel på andra sidan av gatan. Männen städar. Det var en berättelse från en ”griot”. Det är säkert jätte fint men inte hela natten. Men det ändrar från muezzin sång.… om man vill!