7
Pierre i Afrika - del 7  25 januari –  NOUAKCHOTT – KIFFA -  60 mil

 

Sovit dåligt. Madrasserna luktar illa. En kille från Landerna (fransk region), Hugues, och hans kompisar har tjattat högt med brass tills tidigt på morgonen. Dem kör 3 bilar och en minibus som äger Hugues. Han är ganska speciell och imponerande men jätte trevlig.

Kompis muezzin startar igen tidigt hans sång. Jag stiger upp kl 6.30. Vi borde starta tidigt men jag har ingen illusion. Dessutom finns en massa bilar bakom våra och ägarna är inte dem som har lagt sig tidigaste. Wait and se,

 

Vi sticker tidigare än tänkt, kl9.15, men jag är helt säkert att vi inte skall vara i Kiffa innan natten. Marcel tog bort ett valv på Nevadas vattenpump och bilen skall inte bli för varm.

 

Då sticker vi. Sista hjuls varvar i Nouakchott.

 

 

 

 

Getternas marknad.

 

Familjen X har kartan för att köra ut ur staden. Men vi svänger och svänger i Nouakchott. 3 kvart för att hitta Kiffas väg. Jag kan föreställa mig scenen i den röda Mercedesen. Madame ”Jag känner Nouakchott JAG” svänger på vänster när hennes man säger att det är på höger enligt mappen. Det ska ta 20 minuter för dem schweiziska, som inte var redo när vi stack, för att köra ut ur staden med samma karta. Ett par som cyklar sticker samtidigt än oss. Vi skall köra om dem på utgång av staden.

Där börjar «  La Route de l’Espoir » som leder till gränsen med Mali. (Route de l’Espoir betyder Hoppens väg eller Hoppnings väg)

Bilderna är i kronologisk ordning

 

Nouackchotts utgång

 

Efter bara en mil efter Nouakchott och dekoren blir som på kalender. Röd, ockra öken, med nästan ingen vegetation. Och ibland grå sand. Men landskapet ändra sig hela tiden. Vägar med små kullar. Arkitekturiska stilen, om man kan säga, ändrar också.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faunan blir farlig. Nej, ingen tiger eller lejon ! Men kor, getter, dromedar, åsnor i total frihet. Dem betar på kanterna och går genom vägen på en gång utanför övergångsställe eller dem sover mitt i vägen. En mamma dromedar och hennes barn går förbi Danielles bil, lugna, livliga käke, och förhånar föraren med det här karakteristika och full av intelligens öga.

Ett par kilometer längre står en åsna. Danielle saktar ner, man vet aldrig. Hon vaktar djuret. Och det skall bli så hela vägen till Kiffa. Ibland en dromedars hjord som går genom. Ibland 3 åsnor som sover. Ibland getter som går fram, vänder sig, vet inte riktigt vart dem ska. Man måste åka slalom, bromsa.

 

 

 

 

När asfalten är ren av djur, kollar jag på kanterna. Lite renare än på norra av Nouakchott men ändå. En däck, en däck, en däck, en åsna på ryggen i förruttnelse, en däck, en däck, en däck, en halshuggande get, en däck, en däck, en exploderad dromedar, en däck, en däck, en däck, en liftare (levande), en däck, en däck, ett gäng av barn, en däck……

(Bilderna följer inte med texten nu)

Ibland finns tältar av nomader och hus, typ kub av jord.

 

 

 

I en by tar en åsna som drar en släpvagn idén att svänga på vänstern, utan blinkare of course. Jag är nära att ta hela paketet på motorhuvet. Lite längre är det en get som lämnar Cunégonde och Danielle köra förbi men föreställer sig att den skall ha tiden att gå genom vägen innan jag kommer. Den skall ha tiden men det kostar mig en våldsam fot på bromsarna i en moln av rykande gummi.

 

 

Varje kilometer är ändå en riktig njutning. Det är varmt ute. Jag kör i T-shirt, armbåge på öppet fönster. Jag röker. Livet är skönt. Vi stoppar. Jag fyller min lilla flaska med röd sand.

Lanskapet fortsätter att ändra ofta.

 

 

 

 

 

Byarna blir fler och fler också. Några som typ nomaders läger med ett par hårda hus.

Vi stoppar i en av dem. (Ej en som är på bild)

Ungar kommer direkt till oss, leende : « Bonjour ça va ». Det är deras ledmotiv. Dem säger alltid så. Vi frågar efter byns chef. En av ungarna försöker lura oss och säger att det är han. Vi skrattar med honom. Vi går till kvinnorna som står längre. Dem kollar på oss med förtigande. Vi tar ut ur bilen en kartong av flip-flop, barn storlek, och ger till dem. Plötsligt kommer leende på deras ansikte. Alla skriker. Dem sticker med kartongen med tusen tackar. En gammal man kommer till min bil:

Han : Vad är det?

Jag : Vi lämnade en kartong av skor

Han : Vad är det? En present?

Jag : Ja

Han : Varför present? Du vill ha present också?

Jag : Heuuu nej! Vi vill bara ge det

Han : Varför present om du inte vill ha present?

Jag : Heu...det är så.... Vi har kartonger, vi ger dem.

Han : Sjukt ! Aldrig sett det jag!

 

 

 

 

 

Poliskontrollerna går ganska bra. Ingen vill ha något.

Vi stoppar i en by för att köpa mat säger Cunégonde. Själv vill jag hellre hoppa över mat. Vi går in i en liten affär. Das Fuhrer beställer för sig. En påse kex, och cigaretter. Marcel föreslår något men nej, man tar inte det! Hon tar 2  flaskor vatten också. (He he det finns inte bara ungerskarna som är kassa och glömmer ta tillräckligt vatten hemifrån...) Hon undrar vad det kostar och bing! Hon prutar! Vilken dumdjävel! Han säljer cigaretter 400 ougouyas per paket ! 12 SEK ungefär. Madame är inte glad! I Nouakchott kostade ett paket 350 ougouyas.

Jag går ut innan att explodera hennes ansikte. Hon kommer ut en minut efter. Utan vattnet. Men tvungen att ta kex paketet. Marcel hade öppnat det. Vilket asshole! Snål som fan! Och hon spela de stora äventyraren men måste sova i rum med luftkonditionering. Hon har stora kommentarer om Afrika, kritiserar absolut alla som gör samma resa som oss, säger skit på Franskarna som öppnar affärer i Afrika och agerar som « kolonisatör » säger hon, men hon nekar betala en flaska vatten i en fattig by. Hon tar cigaretterna ändå. Dem andra kan göra utan vatten. Den stora borgaren kommer bluffa i Afrika men kan inte betala en krona mer en flaska vatten eller ett paket cigaretter. Shit ! Jag undrar om hon prutar så när hon köper sina cigaretter i Spanien och att skatter ska till staten och inte i budgeten-överlev av en fattig familj. Jag fattar at folket här inte tycker så mycket om turisterna om alla agerar som hon. Jävla röv!

Nej, stop, ta lugnt Pierre. (Jag erkänner att allt nu hos henne irriterar mig. Det är så. När man har börjat är det omöjligt att lägga av)

Vi skall inte stoppa med viljan innan Kiffa.

 

 

 

 

 

Landskapen ändras fortfarande. Ibland savann, ibland sand. Jag tycker om. De stora byarna är ganska stressande. En lång och trång gata, myllrande av folk. Jag vågar inte ta bilder. Vi kör långsamt. En konstig känsla. Jag känner att om trafiken stoppar skall jag sluta i kalsonger. Fel intryck, människorna är ganska snälla. Men ändå. Man kollars på ett konstigt sätt.

 

 

 

 

Vi kör förbi Aleg, där de 4 franskmännen blev mördad i december. Inga problem. Men ett par byar senare skall ett gäng barn kasta stenar på min bil.

 

 

 

 

 

 

Vi kommer sen i en plats planterad av palmer. Jag byter batterier i kameran. Grosssse Katastrof! En bit av asfalten har ramlat. Det gör ett stort hål. De andra undviker det. Inte jag. Under bilen skrapar på asfalten. Jag bestämmer att inte säga något till familjen X annars skall det bli snack om si och så och jag orkar inte.

 

 

 

Efter palmerna kommer ett litet berg. Ganska fint. Poliskontroll. Den här gången måste vi gå ut ur bilarna, och ge våra pass. Den lilla blanketten räcker inte. Polisen försvinner med passen. Vi vilar lite. Faktiskt jätte fint.

 

 

 

 

 

 

 

 

I Mauretanien är alla uppförsbacke och nerförbacke på 10% enligt skyltarna. Dem har säkert köpt ett helt lager och bryr inte sig om den riktiga lutningen.

Solen går ner. Färgerna är underbara.

Sen kommer natten. Vi kör en stund men måste stoppa för att ta bort kartongerna på strålkastarna. Egentligen ser jag inte skillnaden. Strålkastarna är totala slitna.

Danielle kastar en påse med choklader till en liten tjej. Men en äldre pojke springer efter henne och misstänker att hon inte skall kunna behålla hennes trofé.

 

 

 

 

 

 

 

Solen går ner

 

 

Äntligen kommer vi fram till värdshuset. Vi körde inte så mycket på natten. Där har vi valet mellan sova under en gemensam tält stil nomaders tält för 50 personer eller rum med luft konditionering. Madame den Stora Äventyraren väljer rummet igen. Jag blir lite tvungen att ta ett med Danielle. Hon har problem med myggorna (fast jag har inte sett en mygga sedan vi är i Afrika).  

 

 

 

 

 

Jag har ingen lust att åka i stan käka med Das Führer. Jag gör allt, omedvetet, för att förarga henne. Hon tog rum utan frukost. Jag vill ha en frukost!

Jag stannar i värdshusets stora rum. Jag beställer en kaffe. Servitören kommer med en termos. När han fyller min mugg tror jag att Nescafé redan finns blandad. Men nej, Nescafés påse är på bordet. Jag undrar om vattnet kommer från kranen men han fattar inte. Jag frågar vad det kostar. Han säger samma priset än för en full frukost. Litet problem. Han sticker. Och han aldrig kom tillbaka. Men jag dricker inte kaffet.  

 

 

 

Polishus

 

 

 

Jag skriver en stund sen pratar jag med dem 2 motorcyklars förare. Finns också en grupp av amerikaner och engelskt folk som kör en Cadillac långt som en dag utan slut, 6 dörrar. Det schweiziska paret kommer senare. Alla beställer mat, kyckling pommes frites.

Vi väntar på maten och tjatar. As trevligt. Mycket skratt. Det ändrar med stämningen med familjen X.

När de andra kommer tillbaka från stan har vi inte fått mat än och så klart kritiserar dem mitt val att stanna här. Skit i min lilla Pierre. Dem sticker till rummen.

Maten kommer 2 timmar efter beställningen!!!! ÄCKLIGT!!!!!!!! Och trippel dyrare av priset som det kostade i stan där de andra åt. Jag fick veta senare att dem som brukar köra den här vägen stoppar aldrig här och föredrar tälta vid polishuset.

När jag ska till mitt rum, knackar jag på dörren. Inget svar. Jag knackar på familjen X’s dörr. Inget svar. Nyckel är på. Jag öppnar. Svart. Ingen inne. Shit. Var är dem ? Kidnappad?

(Omöjligt, vem skulle betala en lösesumma för den sjuka kvinnan!)

Jag frågar en som jobbar här och får veta att dem byte rum. Jag ska dit för att få nyckel till mitt rum. Dem är där att skriva nya blanketter till poliskontrollerna. Ahaha! Dem har inte sagt till mig att göra det. Skit i! Jag har massa kvar men dem vet inte.