7
Pierre i Afrika - del 4   

22 januari –  NOUADIBOU – NOUAKCHOTT – 50 mil  

 

Jag vaknar lite bakis. Jag rota i ryggsäcken som jag använder som kudde och hittar en äcklig kletig snor. Vad är detta ? Jag fattar inte. Danielle tror att jag spydde under natten. Nej, omöjligt , jag skulle ha märkt det. Hon säger också att jag hostade våldsamt. Fan, har jag lämnat den här purén under min sömn? Jag blir orolig. Hela dan bakom ratten skall jag tänka på det genom att lova mig att varje cigarett som jag röker är den sista. Jag skall upptäcka på kvällen att min schampo spillde i ryggsäcken!!!!! Ouf! Då stiger vi upp. Familjen X der inte så glad ut. Danielle ler som vanligt. Hon tycker att Cunégonde borde be om ursäkt för nattens cirkus men ingenting kommer. Jag lånar Marcels mobil för att skicka en SMS till Sarah som fyller 18 idag. Konstigt att vara här när dottern fyller 18 potatis. I Mauretanien har vi inget täckning utom Marcel.

 

 

De pensionära har stuckit. Nàh kommer och ska följa med oss till Nouakchott. Det börjar blåsa ordentligt

 

 

Vi kör hos Nàh och sen on the road till Nouakchott. Och kör en sista gång genom Nouadibou, för the fun.

 

Vid Nàhs hus

 

 

 

Getterna har börjat deras arbetsdag.

 

 

 

FIRE!!! 

 

 

 

Fin 4L Renault !

När vi attackerar öknen är det sand storm. Som en snö storm. Vi kör genom olika typ av landskap. Öken öken lite gul utan vegetation. Öken lite vit med lite gräs där och där. Öken gul med små träd.

Ibland ett rasthus!

Det är ganska svårt att hålla kapen. Solen lyser bakom slöjan av sand et det tröttnar ganska mycket

Det är ganska svårt att hålla kapen. Solen lyser bakom slöjan av sand et det tröttnar ganska mycket ögöna. Ljuset är faktiskt konstigt. Iblan kör över ett litet kulle. Innan maten skall vi ha bara en polis kontroll där jag skall bli bjuden att lämna en liten present till den trevliga funktionären. Men det blåser jävla hårt. Man ser inte mycket långt.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi stoppar på ett värdshus. Egentligen några tält. Hos Boulimi! Ris och grillad get ! Med mint té of course och ritualen. Och utdelning av presenter till barnen. Cunégonde känner lite dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Servitören ! Hyper cool !

 

Maten. Ris bullar och get. Man måste göra sina egna bullar med handen.

 

Efter maten sticker vi men Boulimi och hans familj vill gärna ha läkemedel om vi har något att ge. Vi skall lämna lite Alvedon och såna.

 

 

Bilarna krånglar lite pga sanden. Nevadan röker svart. Vi sticker. Stormen är på full gång. Mer vi kör söderut, och mer sand ligger på asfalten ibland. På kanten av vägen, finns tält. Nomaderna bor där.

 

 

 

Km 170 , på vägen RN4, kör vi ut ur asfalten i sanden. Nàhs familj bor där, under en tält, med hjord av dromedarer och getter. ( Heu, hjorden bor inte under tältet.) Jag har svårt att fatta hur man kan bo så där. Och tés rituel igen, presenter, etc....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sen Marcel och jag går ut för att städa luftfilterna. Danielles har minst 3 kg sand. Röret är rakt framifrån vägen. Marcel fixar en strumpa på röret för att filtrera. Névadan skall ha svårt att nå Nouakchott.  

 

 

 

 

Danielle blir fast i sanden ! Ahahaha! Cunégonde yvas över att hon aldrig har blivit fast i sanden på åtta gånger i Afrika! För helvete, vi skiter i!

 

Vi skall ha 2 polis kontroller innan nå huvudstaden. På första, kommer polischefen, stor bluffare, ray-bans på ögonen. Han frågar efter sin lilla present, men preciserar att det inte är ett förbindelse. Jag måste ändå öppna bagageluckan och han skall ta va han vill, flip-flop och leksaker. På andra, 2 unga poliser. Dem hälsar och vi kör förbi utan problem.

Det set ut som dem här kontrollerna finns bara för att poliserna fyller deras fickor. Egentligen är dem inte dem som får klaga mest.

Vi kommer nära Nouakchott.

 

 

 

 

Vi stoppar på Värdshus Sahara, ingång av Nouakchott. Ganska utmärkt. Inte den stora standingen men det är rent. Sängar, dusch, bord. Vi får använda köket som vi vill, etc…..

 

 

 

Vi skall sova i ett litet runt hus, med tak i plåt och såna grejer mot myggorna.

Danielle och jag parkerar våra bilar inne.

Sen första prat : Cunégonde föreslår att, option 1 : åka i stan för att käka.. option 2 : vi kokar pasta här. Marcel och jag säger att vi kan åka köpa lite extra för att äta med pasta. Fan vad dumma vi är! Man har aldrig hört något så dumt sedan början av världen! Då ska vi åka i stan!

Innan att åka vill Cunégonde ta väskorna ut ur bilen och bära dem till där vi ska sova, på terrassen uppe. Då, Marcel ska ta väskorna och bära dem upp. Hon går in i värdshuset som en drottning, med cig i munnen. Jag tycker synd om Marcel och hjälper honom med en resväska.

När jag kommer ner, redo att åka käka, säger Cunégonde: ” JAG ska duscha nu!”

Helvete! Jag tvekar mellan explodera hennes näsa eller min fot i magen! Men, jag undviker kriget. Jag ska till min bil hämta min ryggsäck. Danielle gör likadant.

( På den här stunden upptäcker jag mina lungor som egentligen är schampo!)

Och så duktiga vi är, jag och Danielle är första in i duschen. 300 kilo sand rinner från håret. Alldeles rött!

Fuhrern är förbannat därför att vi var först i duschen! Då ska det ta en och en halv timme för henne för att vara redo. Hon måste torka håret, och kamma, och si och så…….Hon måste ser bra ut.

 

 

 

Sen åker vi. Familjen X bråkar i bilen på vägen. Vilken överraskning ! Marcel är skit hungrig. Danielle vill direkt till cyber-café. Hon har inte pratat med hennes familj sedan vi är i Mauretanien. Jag följer med henne. Bättre för mig. Vill inte tillbringa tid med de 2 sjuka , speciellt för mattid.

När jag kommer till restaurangen sticker dem 2 sjuka till cyber café. Kanon stund med Danielle, och öl och mat.  Mat i fred!

Sen tillbaka till värdshuset. Litet krig i familjen X när det gället att parkera bilen. Danielle och jag skrattar som fan. Det är så vänligt att vi visste att det skulle hända. Sen spelar vi lite kort och jag ska på terrassen uppe skriva lite.

 

 

Terrassen med tält.

 

Jag måste säga att det finns 2 världshus i Nouackchott där alla människor som kör bil som oss stannar. Och man får träffa massa olika människor. Jätte spännande. Jätte mänskligt. Olika världar.