7
Pierre i Afrika - del 11   

 

28 januari –  DIDIENI - BAMAKO – 200 mil (del2)

 

 

 

 

 

 

 

 

Några kilometer och kiss-paus och bilder.

 

En baobab

 

Sen gasar vi. Jag är ganska otålig att nå Bamako. Även ganska febril. Landskapet ändrar efter hand. Jorden blir mer röd. Träder blir högre. Och mer man närmar sig Bamako, grönare blir det. Kommer odlingar också.

”Affärerna” blir mer färgad. Tomater, bananer, mango, vattenmeloner… .Frukternas färger harmoniserar sig med kvinnornas kläder.

Danielle förvånar sig mer och mer om barnen. Det finns hur mycket som helst som är mindre än 18. Och tjejer i 14-15 ålder med ett på ryggen.

 

 

 

 

 

 

Vi kör så. Det är ganska sagolikt. Ofta hör man musik när man kör förbi en by. Musik från Mali eller reggae. Jag älskar det. Inte långt från Bamako, ny vägavgift, på franska stilen. Normalt. Franska regeringen bjöd på. Man känner på avstånd, i dalen, Bamako och sin miljöförstöring. Som ett moln av gasutströmning. I byarna blir befolknings densitet större och större. Mycket mer aktivitet.

 

Mobils kort säljning

 

 

 

 

 

 

 

Vi ankommer till Kita. Vi kan ta lastbilars väg eller centrum. Danielle och jag röstar för cemtrum. Det är genialt och levande. Massa trafik. Det är varmt, dammigt. Men plötsligt asfalten slutat och det blir pist igen. Även pisterna vi tog innan såg ut som europeiska motorvägar i jämförelse. Ungefär 500 meter att köra i krater. Omöjligt att slalomera. Man måste köra 1 kilometer per timme i något som ser ut som stadens favella.

 

 

 

 

Sen blir det asfalten igen och vi kör ner på Bamako. Be careful Bamako, I’m coming! Ingången är progressiv. Och vi är i centrum utan att ha märkt något. Milliarder mopeder, typ EU moppe,  överallt. Varje rörelse på ratten kan skicka en på omloppsbana med satteliterna. Dem kör som galningar. Vi kör fram i den här starka elden utan riktigt veta vart vi ska.

Plötsligt kör vi upp på en trottoar. OK. Jag sätter mig med Marcel ute och ganska diplomatiskt undrar jag vad är programmet. Han vet inte mer än jag. För att undvika polematiken och Fuhrers vrede är det bättre att hålla tyst.

 

 

 

Efter 10 minuter väller fram en man på en Yamaha scooter, skidglasögon på pannan. Det är Youssouf, vår kontakt i Bamako. Big Chief tjatar med honom. Dem börjar redan att diskutera priset för bilarna, tror jag. I vilket fall som helst är det jätte svårt att få informationer i vår lilla grupp. Som jag riskerar att åka på goulagen om jag tar en initiativ måste jag bara lyda. Jag försöker ändå att informera mig om fortsättningen. Vi borde åka till ett värdshus. Det är vad jag fattar mellan de halva orden. I hemligheten undrar jag till Youssouf om det är till ”Auber Djemila” att vi ska. Nej svarar han, vi ska på det andra värdshus. Synd, jag skall inte se igen det schweiziska paret och de andra trevliga människorna som jag hade träffat innan. Genial resa men semestern av skit. Cunégonde lever i sin lilla värld och vägrar alla kontakter med de andra. Hon skulle förlora trycket som hon har på gruppen.

Vi följer med Youssouf och åker vi in faktum till hans bilverkstad. En gata av sand med massa moppar verkstad och andra butiker. Vid bilverkstaden finns en liten restaurang. Inne är det fullt av folk. Det ser ut som den samlings punkten för de vita i Bamako. Halva svarta, halva vita sittande här för lunchen.

 

 

Vi installerar oss i en liten privat salong. Nu en kall öl! Jag känner den i hela kroppen. Vilken lyckligenhet! Jag tror jag ska trivas i Bamako! Jag glädjer mig åt att åka i stan när vi skall ha lämna grejerna på värdshuset. Vi beställer mat. En kille som säljer CD kommer in. OK det är kopior men jag är som ett barn och köper 6 stycken för ca 10 euros. Sen tomaters sallad och biff. Pommes frites och Danielles brochett försvann mellen köket och vårt rum. Youssouf har kvar skidglasögon på pannan, och dricker coca-cola. Han är muslim.

 

 

Jag tar en öl till för att vara taskig med Das Fuhrer. Jag trivs här men jag skulle vilja åka snabbt ta en promenad i Bamako. Det ska bli försenat. Pommes frites och brochetter som saknade serveras nu när vi skulle ropa på räkningen. Afrika. Jag undrar diskret till Marcel vad ska hända nu. Och jag ramlar från himlen!!!! Programmet har ändrat. Vi ska följa med Youssouf  till hans hus och vi ska bo hos honom, totalt utanför stadens centrum och vi skall sticka imorgon bitti. Jag känner som jag ska få en stor pinne i röven.

Vi betalar och går ut. Youssouf har försvunnit. På andra sidan av gatan tillverkar 2 killar såna typiska xylofon från Mali (kommer inte ihåg namnet). Jag tänker återkomma för att köpa en till Lisa. Big Chief trampar av otålighet därför att Youssouf inte är där. Danielle och jag observerar gatan. Vilket liv! Vilket aktivitet!

 

 

Youssouf återkommer med en stor gasflaska som jag lastar in min bil. Sen kör vi till hans hus. Vi parkerar bilarna i hans gård. Fint hus omöjligt att föreställa sig från ute. Det finns Youssoufs boy eller slav kan man säga, Amadou. Youssouf visar våra rum som vi skall ha för natten. Inte dåligt. Alla ska ha eget rum med bra säng. Vi kan ta vad vi vill i kylskåpet och notera det. Vi skall betala på slutet. Sen Youssouf sticker. Jag tar direkt en öl i kylskåpet.

Das Fuhrer upplyser oss äntligen om programmet. HON ska duscha och vila. Det ser inte så bra ut. Men… Mellan när hon säger att hon ska duscha och stunden när hon ska effektivt gå duscha kan en timme rinna. Då åker jag själv på en gång till duschen. Lite jobbiga de 2 duscharna. Vattnet stänker överallt på toa tronen och det tar inte lång tid innan det blir en sjö. Och inget varmt vatten.

När jag kommer tillbaka ser jag Marcel som tvättar familjens Mercedes. Hum!!! Jag förstår att jag måste göra likadant. Skit också ! Jag som aldrig tvättar min bil i Sverige måste jag göra det i Bamako ! Löjligt! Men i så fall skall jag har något att göra istället att larva i huset.

Jag är jätte glad att ha kört 500-600 mil till Bamako för stå i ett hus utanför staden. Det pumpar mig seriös. Och jag tänker på fortsättningen av resan och vad jag skall göra. Jag är trött på att vara med de 3 andra hela tiden. Jag saknar kontakten med lokala folket. Jag ser inte precis meningen att köra som en dum och stänga in mig i ett hus med den här sjuka kvinnan.

Men jag är lite dum också. Jag kunde ha betalat Amadou för att tvätta min bil och tagit en taxi till stan.

Sen ska vi till en cyber-café en stund och handla. Som vanligt blir det massa problem för att handla, första affären är inte bra, vi hittar en annan som är värre då åker vi tillbaka till den första. Jag vet inte vad vi letar efter. Jag skiter i och säger det när man frågar mig vad jag vill äta på kvällen. Jag köper mina cigaretter och väntar ute. Sen tillbaka till huset.

Vilken nyttig dag!!!

 

 

Åtminstone på kvällen skall hända lite oväntat. Youssouf kommer tillbaka en stund och sticker igen. Han skulle hitta batterier för min kamera men en av sina franska vänner från Bamako sa att han hade massa. På kvällen kommer mannen hit. Danielle känner igen honom. Han var på värdshuset i Nouakchott när vi stoppade dit. Gubben är ganska intressant. Han brukar köra bilar från Frankrike till Bamako, ca 60 år gammal och pratar med mycket liv i rösten. Han har 1000 anekdoter att berätta och det behövs inte be honom. En öl och han är på gång. Det gör att Cunégonde håller tyst. Han stannar en lång stund.

Youssouf kommer hem senare och äter våra rester. Kvällen var ganska tråkig annars. Jag super 7 öl och gör allt för att Das Fuhrer märker det (Barnsligt men kul!)

Youssouf säger att vi måste vakna Amadou, som sover på en madras ute, när vi skall lägga oss. Amadou skall lösa och lägga sig inne. Konstigt. Jag ska till mitt rum, jag orkar inte mer.

Lite konstigt med Amadou. Han stannar hela dagen sittande på madrassen, ögon borta i tomrum, eller han sover. Men kontakten är svårt med honom. Han pratar inte bra franska. Han är från Dogons land. När Youssouf vill något skriker han ”AMADOU” och Amadou kommer på en gång. Lite genant. Det är blackploitation!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I