7
Pierre i Afrika - del 1  SEGOU’S FESTIVAL – MALI – AFRIKA – 1/2/3 FEBRUARI 2008


I början skulle vi vara 7 stycken att köra till festivalen, i 3 bilar. På slutet är vi bara 4. 2 kommer inte pga. familjs problem och professionell orsak. Den tredje kommer inte därför att han inte har fått pass i tid.
Själv flög jag från Göteborg till London och från London till Perpignan, söder Frankrike, på gränsen mot Spanien. Där bor paret Cunégonde och Marcel (eftersom jag inte har tillstånd att skriva de riktiga namnen på paret har jag bytt deras förnamn och jag ska kallas de familjen X. Jag skall gömma deras ansikte om de är på bild). Vi skall sticka i väg därifrån. Den fjärde personen är Danielle från en by från Meusen, söder om Nancy, nod-öst av Frankrike.
Jag hade köpte en bil med Jacques (han som inte kommer pga. passet). Han körde bilen till Perpignan 3 dagar innan att vi åkte. Héhéhé, en svart Mercedes 190D från 86 för mig själv!!!
De andra bilarna är en röd Mercedes 190D för Cunégonde och Marcel och en Renault Nevada combi diesel för Danielle.
 

Jacques, som inte kom, tyvärr…..

13 januari – PERPIGNAN – MADRID – 80 mil

 

Efter en dag att packa bilarna är vi redo. Bilarna är fulla. Vi har med oss ett antal kartonger med 1300 par av såna ”flip-flop” skor, skolmaterial, leksaker, barnkläder, gossedjur och mat, vatten, dunkar för gas-oil och våra personliga grejer……

 


 Danielle, Marcel, Cunégonde, Pierre ( jag då!!!!)

 

Kl 10.10 åker vi. Fint väder fast lite kallt. Det frös under natten. Vi tar motorvägen till Barcelona och sen vanliga vägar, fast dem ser ut som motorvägen, i centrum av Spanien. Vi har walkie-talkie i bilarna men mest av tiden skall jag inte svara. Ingen lust att prata för ingenting och min personella resa har börjat. Jag blir lite förvånad av landskapet som är ganska fint och lite ”öknit” (jag menar som ser lite ut som öknen!!!!) efter en stund.

 

 

 

Hela dan går bra. Bilarna funkar perfekt. Kommer kvällen och första problemen. Ljuset på den röda Mercedes krånglar. Och vi är i berget nu och det är skit kallt. Det meningslös att fly från Sverige för att frysa likadant. Det börjar regna, finns massa folk på vägen, torkarna på bilarna är kassa. Sen kör vi vilse vid Madrid och vi blir tvungna att köra Madrid centrum. Vi tankar lite och paf !!! Jag kan inte gasa. Men vi fixar det lätt. En kul-led på en länkarm som gick av. Ett gummiband och on the road again. Det blir ett litet helvete att köra ut ur Madrid och vi hittar en bensin station och stoppar och sover i bilarna.

 

14 januari – MADRID – ALGECIRAS – 70 mil


Kall morgon!!!!

 

Jag har inte sovit mycket. Kallt som fan. Danielle vaknar i sin bil. Synd om henne! Hon lider av ischias. Vi tar en kaffe på bensinstationen. Familjen X vaknar en halv timme senare. Vi fixar bilarna och sticker. Vägen är ganska tråkig tills ca 13 mil innan Cordoba. Där börjar en väg i berget. Skit fint.

 

 

 

 

 


Vi käkar upp på berget. Sol. Och där börjar olivträden! Överallt! Olivolja kommer från kranen!
Sen kommer Sierra Nevada! Wunderbach! Pfffffff! Tyvärr batterier på kameran är döda och jag vill inte stoppa de andra. Ingen bild då! (Jag skall byta batterierna senare under en kaffepaus, långt efter Sierra Nervada) Det går upp och ner mellan berg av olivträd! Det är faktiskt imponerande!
Sen kommer vi till havet. Marbellas område. Det luktar pengar på ett dåligt sätt men det är fint.

 

 

 

Gibraltars rock! 

 

Algeciras luktar Mahgreb. Jag älskar ljuset. Det är stort. Jag älskar dem där hamnen på natten, med massa ljus och konstigt liv.
Vi tar biljetterna för båten och ska sova i bilarna och vänta på den första båten på morgonen. Men först ska vi käka på en kinesisk restaurang. Det första vi valde stämde inte med Cunégondes standing.
Sen spelar vi kort i en bil och hejdå och god natt.

 

15 januari – ALGECIRAS – MARRAKECH – 65 mil

 
Inte sovit mycket igen. När jag hittar sömnen kommer en j…. kille som knackar på fönstret. Jag blir förbannad. Han undrar om jag ska åka på båten till Tanger men visste precis att jag väntade på andra linjen, båten till Ceuta. Usch!!!!! Och omöjligt att sova igen!
Kl 5.30, kör vi på båten.
  

 

 


Klassikt. Kaffé, cig, bajs. Hahaha, man är fortfarande mänskligt! Hamnen är skit fint på natten.

 


 

 

De 1000 pensionär med husbilar kör ut ur båten. Det finns pengar på 4 hjul!
Vi kör ut också. Ceuta, spansk stad, allt är tax-fri.
Sen en väg, som följer havet, till gränsen med Marocko, Sebta. Och där, bing, bang, pffff, vad ni vill, jag får en smäll bakom öron! Welcome to the real Mahgreb! Hundratals marockorer som går genom gränsen som myror när man har sparkat myrstack! Det finns folk överallt! På vänstra sidan, på högra, vandrare, cyklar, moped. Det korsas sig och okorsas sig, tulltjänstemännen försöker kanalisera floden men det ser ut utopiskt att vilja organisera skiten. Vi måste vara extremt vaksamma för att köra förbi. Människorna går förbi våra bilar som om dem inte hade sett oss. Jag kunde ha gjort en bra score! Jävla nära några mopeder, och ett antal rullstolar med ägaren på motorhuvet. På högra sidan jobbar polisen hårt med batongerna för att förklara livets mening till de som vägrar att lyda. De där människorna ska till Ceuta för att jobba i det spanska hålet därför att de accepterar mindre lön och också för att få åka på sjukhuset.
När vi klarar att köra ut den där linjen börjar en annan sort av rock’n’roll. Fylla blanketter and tutti quantti! Man måste parkera och kommer massa folk som vill hjälpa dig!!!! Mellan 2 kontroller använder tulltjänstemännen deras snälla ord för att ta bort dem där hjälpsamma människorna. Svårt att slippa ha dem på sig. Men vi fixar papperna ganska enkelt. Danielle gör att en polis skrattar och allt går lätt. Lättare än jag trodde.
Vid tullen finns en kulle med grind i mellan. Uppe väntar massa folk. Jag kommer ihåg at jag har sett på tv’n reportage som visade den. Människorna väntar på att hitta ett sätt att kunna flytta därifrån. Sen kommer kvinnor från Ceuta som går på kanten av kullen, totalt obalanserat, med påsar tyngre än dem. Dem är på väg att ramla varje meter. Och plötsligt kommer en lång linje av kvinnor på vår sidan av grinden. Dem bär grejor som bara lastbilar skulle kunna göra. Imponerande! That’s Maghreb säger en spanskt man som väntar med oss.
Efter blanketternas dans finns bara Danielle som behöver öppna bagage luckan och sticker vi.

 

 

 

Första kilometerna lugna på en vanlig väg. Lastbilar från en annan sekel, fulla av färger och flaggor. Vid Tetouan tar vi motorvägen tills Rabat. Där kommer man in i en annan dimension.
  

 

Några kilometer vid havet i Sebta

 

Sen lite berg….

 

 

Första mynta te. Inte precis my cup of tea! För söt!

 

Som sagt innan, motorvägen mellan Tetouan och Rabat är hallucinerande! Det finns mer vandrare, åsnor, kor, får på vägen än bilar. Folk går över motorvägen, lugnt. Personer står på kanten och tjatar. Djur beter ett par meter från asfalten. En kvinna går med en bricka och en kanna te och glas på vägen. Några väntar på bussen. Bara att ge ett tecken och bussen stoppar, var som helst. Polisen står mitt i motorvägen och kontrollerar hastigheten. Lastbilarna är lastad som bilderna som man får på Internet. Kåkstäder på kanterna. Tältar av plast. Barnen måste gå över motorvägen för att gå till skolan, bönderna för att åka till åkern. Vi stoppar på en bensinstation. Otroligt.
Sen massa folk på vägen. En olycka. 2 kroppar ligger med en vit laka på.

 

 

 

Man grillar ”brochettes” 20 meter från pumperna, och det blåser som
Fan. Rock’n’roll! Fyrverkeri är på väg!

 

Annars det är ganska monoton. Det ser ut som bondeland i Europa. Efter Rabat blir det lite lugnare med livet på motorvägen.
När vi kommer närmare Marrakech landskapet ändrar och allt börjar bli lite trevligare. Det kallas den Gröna Öknen. Byarna är i ”kokt lera”.

 


 

 

Vi är i Marrakech. Vi hittar en camping-hotell tack vare en liten pojke som vet mer än polisen. Lite snobbigt men man ska inte tacka nej för en dusch och en säng. Gamla människor!
Och en fucking kall öl! Två! Och Cunégonde blir arg! Då 3 öl!
Vi sticker sen till Marrakech centrum. Vi kunde ta en taxi men chefen Cunegonde vill ta bilen. HON vet vägen. På slutet blir vi vilse, hon kör på ett rött traffikljus, polisen stoppar oss och det tar jävla tid för att slippa betala. Det tar en tid att hitta där vi ska.
Marrakech är helt tokig. Ett helvete! Gula taxi, och moped överallt! Cunégonde hittar någonstans för att parkera. Sen är vi på torget. Faktiskt kul! Musiker, några flöjter med orm, stora restauranger, mitt i torget, feta rök, kvinnor som tatuerar, knarksäljare, talibaner, kvinnor med burka, unga tjejer som är på väg till någon fest….. Vi käkar en couscous, i alla fall jag.

 

torget by night från couscous klubb!

 

16 januari – DAGEN I MARRAKECH


Jag ger min tvätt till campingen En ung tjej skall hänga den sen. Vi ska köra till stan. Chefen vet vägen men vi blir vilse ändå. En pojke vaktar bilen.
Vi ska till cyberparken! Kanon! Det finns dator mitt i en skitfin park mitt i stan där man kan ha internet för fritt! Vi ska på data rummet och alla skickar mejl. That’s the modern world! Thanks to The Jam!

 

 


 

  

Dator på högra sidan.

 

Sen ska vi till torget. Samma folk som kvällen innan. Med säljare, små affärer. Men dem är faktiskt hela tiden på oss för att vi spöttar våra euro.
Vi går växla. Jag gör lite fel och skaffar en ny grej som gör att familjen X bråkar.

 

Den stora mosken! 

 

Plazza någonting

 


 Tandläkaren! På bordet finns tänder och löständer! 

 

Så idag är vi perfekta turister, mellan de andra perfekta turister..
Vandring i « souk» . Otroligt liv i den här staden. Moppederna är kungar. Finns överallt och kör som galna mitt i « souk »

Jimmy Hendrix is alive!  

 

 

Detta kan man göra med gamla däck! 

 

 

Järnarbetarnas torg 

 

Plazza någonting när solen går ner. 

 

Jag handlar lite. Sen ska vi i en otrolig souk. Man kan gå vilse skitsnabbt. Och jag vill inte vara inne om det börjar brinna. Finns fotboll på tv’n och det är bra sätt för att prata med kilarna på affärerna. Jag kollar en stund med en kille.
Sen käkar vi en couscous till och tillbaka till tältet. Spelar kort på baren och jag börjar redan tröttna på Cunégonde och hennes sanningar. Bara för att irritera henne dricker jag 3 öl i rad!

 
17 januari – MARRAKECH – GUELMIM – 46 mil

 


 Det här är le Relais de Marrakech. Fint eller?
Avgång till Tan-Tan. Jag hämtar först mina rena kläder! 

 

På vänstra sidan är det en tält som är rum på hotellet.

 
Sen kör vi. Vägan kantas av eucalyptus sen slätt och sen man attackerar något som måste vara en av de finaste vägar som jag har kört på. Man kan använda vilka ord som helst och göra en press-book av bilder som en mannekäng, skall det aldrig beskriva den majestätiska kadern. Från Marrakech till Agadir, kör man genom den Höga-Atlasen. Berget. Svindlande uppförsbackar och nerförsbackar

 

 

 

 

 

Uppförsbackarna skulle göra amerikanerna avundsjuka. Dem tror har dem är bäst för att bora hålet i ozonen men lastbilarna här slår dem lätt. Lastbilarna kör upp som sniglar, byter växel och då, kommer en svart moln som fyller bilen med gas-oil lukt.
  

 

 

I en kurva översållar tomater vägens kanter, kommande säkert från en lastbil som missade svängen. En kvinna plockar resterna.

 

 

Eucalyptusträden har lämnat oss sedan länge och « arganier » träd tog platsen. Med de här träden gör folket en olja som man använder i kosmetiska industrin. Då, på stenhögar, varje 50 meter, ser man gamla motorolja plastdunkar, fylla av « argane olja » som människorna försöker sälja till bilförarna. Vad då fet min olja!

 


 
 

Men vi kör ganska dåligt. Vi stannar bakom lastbilarna som kör långsamt. Chefen vågar inte köra om. Goddag lukten ! Andra lastbilarna, bussarna, bilarna kör om oss som bomber.

 

Lastbilarna kör ner som sniglar. Dem litar inte på bromsarna. Då första växeln, och motor-broms, och 1000 fordon bakom.
 

Snö på bergen på avstånd.

 

Nerförsbacke till Agadir

 

Vi stoppar på ett område vid Agadir, ganska smutsigt för att käka sandwich. Solen börjar brinna hårt.
Sen måste vi möta, en kompis av Cunégonde, i Tinzit, som ligger på 2 timmars körning. Vi tar kaffe och te under en timme och sen sticker vi. Fin väg i berget igen och slätt sen. Men tyvärr håller vi inte tidtabellen.
Natten kommer. Cunégonde har problem för att köra på natten. Marockonerna tydligt inte. Dem kör om oss som raketer.  
13 mil innan Tan-Tan kommer vi till Guelmim och bestämmer att tillbringa natten här. Vi missar campingen och en snut vid polisens kontroll på byns ingång visar ett hotell i centrum. Ganska trevligt hotell.
Vi äter här och sen går vi upp på baren och spelar kort.
En man i 50 års ålder, sätter sig på en stol bredvid oss. Han letar efter kontakten. Det är den första mänskliga kontakten, utan affärerna, som jag har med det lokala folket. Sen kommer en kille, 16-17 år, som sätter sig med den gubben och han frågar efter filosofiska tipsar. Jag spelar kort och lyssnar och tycker att det är ganska intressant. Den unga vänder sig vid mig och börjar fråga om hans existentialistiska problem. Då börjar en riktig dialog. Överraskande men jag har äntligen en sant kontakt med Marockos folk.
Men baren stänger och vi måste fylla papper på hotells reception. Och Cunégonde är död trött och vill lägga sig. Starckars !
På receptionen tjatar vi med tjänstemannen. Han har datorn med internet och allt. Marcel använder datorn för att tömma kamerans minneskort och skicka bilderna per mejl.
Det ser ut som att Marcel installerar sig bakom datorn. Danielle och jag ska lägga oss. Cunégonde är skit trött men klarar inte att se Marcel ha kul och prata med killen på hotellet. Hon stannar att vakta hennes man.

 
18 januari – GUELMIM – BOUJDOUR – 50 mil

Alla stiger upp tidigt. Vi packar bilarna medan Cunégonde röker sin cig, lutande mot bilen.
Jag går vid barens håll. Das Fuhrer skricker på mig att baren är stängd. Heuuu, ja, jag vet men får jag slänga batterier och papper i soptunnan ? Kan jag ?.
Vi kör 100 meter. Vi hittar en bar öppen. Vi beställer 2 kaffe och 2 apelsinjuice. Cunégonde börjar cirkusen och blir förbannad därför att HENNES apelsinjuice inte kommer. Bara hennes, inte alla dryck !!!

 


På byns utgång stoppar vi på djurmarknaden.

 

 

Det finns dromedarer, get, får hjord. Plötsligt en skrek. 2 män bär ett får till utgången. Det här fåret skall inte se slutet av vintern!
 

   

Vi sticker till Tan-Tan. Vägen är ganska fin, med sand och stenar. Det är gott att vara ensam i bilen. Fina färgar, koppla av.
 

 

 

 

 

 

 

Avgång i Tan-Tan
 
Efter Tan-Tan, kör man vid océanen. Höga väggar som ramlar rakt ner i oceanen. Vågorna exploderar på stenarna. Fiskmåsarna ser ut som att surfa på vågorna.

 

 

Därifrån börjar poliskontroller. Som tur har vi redan fyllt massa blanketter. Vi skall ha 6-7 kontroller. Det skall kosta mig ett antal cigaretter. 

 


  

 

 

 

 

Under en lång stund följer vi med de höga väggarna på högra sidan och en öken av stenar med små gröna buskar på vänstra sidan. Och vägen är rakt på massa kilometer. På högra kanten ser man också fiskarnas kojor, i kartong. Dem bor där och fiskar från toppen av väggarna. 

 

 

 

På kanterna är det fullt av skit. Plastflaskor, burkar, plast påsar. Det är riktigt soptipp. Man ser också mer dromedarer hjord i frihet. Vi stoppar på den första och vakten får sitt « flip-flop » par.  

 

 

 

 

Ibland går vägen ner i « oued ». Några är torra, några inte. Vi får se ganska fina landskap.
 

 

 

 

 

 

På vänstern av vägen.

 
Cunégonde är trött och vi stoppar 20 minuter mitt i ingenstans. Men kommer ändå en gubbe, med en Mercedes navkapsel i händerna, bara en tand i munnen. Han frågar efter grejer och får en flaska vatten och lite mat.
Med Danielle och Marcel går vi i öknen och kollar de små djuren som finns
Sen fortsätter vi till Tarfaya för lunchen. Danielle lämnar sitt reserv hjul för att laga det. 4 små snoriga barn ställer sig vid min dörr,. Jag ger mina sista kex. Dem blir glada som fan.
Vi söker en gasthaus. Det blir mycket snack som vanligt. Jag hittar en restaurang men då ska vi åka i en annan. Vi käkar grillad fisk. Grillningen står på terrassen vid sandvägen. Massa katter som kommer mellan benen. Massa fisk bitar i en hiss inte så ren, men det går att äta. Ute är det skit varmt. När jag kommer till min bil frågar mig en man om jag har alcool att sälja. Konstigt Marocko! Muslimskt land med dem dricker alcool som fan! Men klart att jag skulle gärna dricka en kall öl just nu. Vi fortsätter och kör in i Väst Sahara

 

Vi kör genom Layoune, militär stad, Väst Saharas huvudstad. Militära överallt och massa unga. Staden ser rikare än de andra vi körde förbi.
Vi ska till hamnen dricka något. Cunégonde är trött. Och då, med mycket finesser föreslår jag att Marcel kanske kan köra. Hon accepterar!!!! Otroligt!!! Men jag kan tänka mig att det skall vara ganska provisoriskt. Jag satsar på 2 mil. Alldeles fel!!! Så fort är vi ut ur hamnen, stoppar den röda Mercedesen på kanten och det blir utbyt av förare. 2 kilometer! Tur att vi inte spelade pengar.

 

Centrala torget - Layounes hamn 

 

Slutet av dagen är magisk, typ vykort. Solen går ner på horizonten, dromedarers hjord klipper sig på avstånd, man ser deras pucklar på horizontens linje.
 

 

 

Natten kommer och vi ska sova i Boujdour.

 

Innan Boujdour stoppar vi på kanten. Marcel kommer undra oss om vi föredrar hotellet eller camping. Själv vill han hotellet och ber oss att säga som honom. Det gör vi. 3 röst till hotellet, ett röst till campingen. Då ska vi till campingen. That’s demokrati my friend!
Men damerna tycker att campingen är för dyr och vi hittar ett litet hotell ganska OK.
Abdou, han som styr är skit trevligt.
Danielle et Marcel ska surfa på webben. Jag går ut och träffar en gammal gubbe som egentligen är hotells ägare. Han var lärare överallt i arabiska länder. Ganska nyttigt samtal. Men Cunégonde kommer också ut och börjar hennes monolog. Jag sticker.
Vi får veta att de fransmännen som blev mördat en månad innan i Mauretanien sov i det här hotellet. Jag får rummet som den som överlevde hade. Bra tecken.
Sen ska vi käka lokalt. Dromedar ! (Här säger dem kamel)
Det smackar som vanligt kött. Ingen höjdare.
Sen spelar vi lite kort men det är tråkigt. Rummet bredvid finns en gäng med öl och jag är ganska sugen för att köpa en men jag går lägga mig och skriva istället.

 
19 januari – BOUJDOUR – DAKHLA – 30 mil
 

Kl.5 på morgonen, civilt krig på hotellet. Det skriker som på en slakteri . Det springer i trappan. Dörrar slår. Plötsligt man knackar våldsamt på dörren på rummet bredvid mitt. Och det skriker igen. Det låter som det ska bli slagsmål. Dörren slår 15 gånger. Jag är inte så stolt i min säng. Sen det lugnar sig under en halv timme. Plötsligt strömavbrott. Jag somnar igen en stund men det slåss på dörren bredvid igen. Våldsamt. Någon ropar på någon :” Lejoon! Lejoon ! skreks. Inget svar. Cirkusen ska pågå en halv timme till.
När jag går ner träffar jag Danielle. Hon har flippat som fan. Hon beskriver toa på första våningen fulla med kräkningar. Vi träffar ägarens fru. Hon ser rädd ut och vågar inte säga nåt. När Abdou kommer berättar vi och han blir lite generad och ber om ursäkt.
Kvinnan serverar oss en kanon frukost. Under en stund är vi ensamma med Abdou som berättar massa grejer. Särskilt om Väst Sahara som han jämför med Palestina. Men han ber om ursäkt hela tiden om morgonens evenemang.
Cunégonde och Marcel kommer ner. Ägarens fru gjorde speciella pannkakor från Marocko. Hon börjar berätta vad finns för ingredienser i. Men Cunégonde stoppar henne : ” Jag vet” säger hon. Då vi, de andra, skall aldrig veta.
Gubben som gjorde den stora bordellen på morgonen kommer ner. Han behöver hela korridoren för att gå, hans ögon stickar. Abdou tar honom ut och….. Men om, officiellt, man inte dricker alcool i Marocko, måste det vara vatten som gjorde det. Jag tror jag ska börja dricka vatten !

 

 

 

 

Mest av husen är halvbyggda. Här börjar man bygga och man fortsätter senare när man får lite pengar. Inget lån.
Vi tar vägen igen, ganska överraskad av mottagande som vi har fått.
Fortfarande långa raka vägar, mellan öknen och ocean. Fortfarande poliskontroller som vi kör förbi ibland lugnt. Ibland måste vi bjuda på ett par flip-flop eller cigaretter, eller leksaker.
Jag älskar köra på såna vägar, ensam i bilen. Fönstret ner, armbåge på dörren.
Landskapet varierar fortfarande mellan olika färg toner. Ibland stenat och ockra, ibland vit sand och rufsig vegetation.
 

 

 

 

 

 

 

Ibland några hus men ingen invånare.

 

Vi möter där och där dromedar och get. Vi följer med en ungersk rally, Budapest-Bamako.

 

 

Vi stoppar i öknen och plockar fossiler av sniglar ( typiskt franskt ) och fina stenar. 

 

Vi fortsätter

 

Äntligen kommer vi till förgreningen som för till Dakhla halvön.
Vit sand, oceanen på bägge sidor. Jo det är fint, men jag är lite besviken. 

 

 

Océan på högra sidan

 

Océan på vänstra sidan

 

Vi tar rum i en sån camping-auberge. Inte riktigt rum, bara en säng mellan 4 väggar. Men vi har egna rum.
Den här dagen landar vi tidigt. Skönt. Att vara ensam ute. Jag behöver det. Vi brukar vara tillsammans utom när vi kör.
Kvinnorna och jag ska till stranden Marcel stannar på hans rum. Jag lägger mig på sanden och damerna går plocka snäckor. Perfekt. Jag ska badda en stund och sen vilar med en bok.

 

 

När vi åker tillbaka till rummen konstaterar vi att ungerskarna är överallt. ( Viktigt att veta )
Vi tar en bil ( gissa vem kör?) et ska i stan. Natten kommer. Staden är full av kontraster. Ganska fattiga område och centrum full av affärer med « lyx » grejer. Folk överallt Saharouis, Mauretaner, Marocker. Man ser vem är vem genom kläderna.
Vi har ett litet bråk om mat. Jag accepterar inte att man bestämmer för mig vad jag ska äta!
Efter en stund på en cyber-café där inget fungerar, kör vi tillbaka till sovplatsen. Marcel säger att det är vägen på vänster, då kör Cunégonde rakt fram. Hon kör på minnet säger hon. Vi blir vilse och vi kör runt en kvart timme. Danielle och jag skrattar som fan.
Sista briefing. I morgon måste vi sticka kl.8 max för att nå gränsen tidigt.

 

Sista natt i Marocko.