7
Pierre i Afrika - del 5   

23 januari –  NOUAKCHOTT

 

Vilken natt. Även mitt i natten klarar hon att klaga på honom. Der börjar bli löjligt. Dem 2 jävlarna har 2 sovsäckar och istället att ta varsin, har bestämt frun att binda fast bägge och göra bara en filt. Och dem bråkar därför att en tar hela filten för sig. Shit! Hon respekterar inte vår sömn!

Kl 4.30, 5 på morgonen börjar ett annat helvete. ”Muezzin” tränar för ”Idol”. Problemet är att det finns fyra högtalare på moskéns väggar. ”ALLAH AKBAAAAARRR!” genljuder. Det vaknar tupparna. Sen alla moskéer följer med. Morgons bön i stereo. Ändlös. Åsnorna börjar sjunga också. Sen en av våra kära ungerska vänner startar hans CB i en tält nära. Jag är på gränsen att bli tokig.

Jag stiger upp och går ner skriva. Jag skall bli i fred en lång stund. När börjar livet i värdshuset beställer jag en frukost. Jag njuter. Skönt att vara ensam för det.

Marsel, sen Danielle går ner, hälsar på mig innan åka tvätta sig. Das Fuhrer kommer senare, går bakom mig utan ett ord. Sen gnäller hon vid Danielle att jag inte hälsade på henne. No comment. Dem tar frukosten sen.

Vi köper vykort. Jag skriver på de direkt. Danielle skriver också några. Marcel försöker att rädda glaset på strålkastarna som är totalt döda efter sand stormen. Jag fattar nu varför några kör med kartonger på strålkastarna. Helt otroligt.  Cunégonde gör inte en skit. Hon sitter och väntar. På vad ? Vet jag inte.

 

I trafiken

 

 

 

 

Sen åker vi till Malis ambassad för visum. Kriget i familjen X är på full gas om vägen som vi ska ta. Vi hittar ändå. Och otur! Danielle har glömt foton ! Tur att det är hon. Om det hade varit jag eller Marcel skulle vi ha hängts på en gång. Sen ska vi till posten köpa frimärke och skicka vykorten. Och familjen X skriver vykorten i bilen. Vi väntar på dem. Det var för enkelt att skriva på värdshuset när vi gjorde det.

Nouakchott ser mer ut som en stad med det finns fortfarande dem folkloriska grejerna. Bilarna som är redo att ramla i tusen bitar på varje broms tryck, getter och åsnor överallt. Finns minst 4 asfalterade vägar, nej jag skojar, men framför allt vid ambassaderna. Folks transport är speciellt.

 

 

 

En lokal buss.

 

Vi åker tillbaka till värdshuset hämta Danielles foton och sen hämtar vi våra pass. Och sen miam-miam på samma restaurang som på kvällen. Det är den bästa sedan vi har kommit i Afrika.

 

Restaurangen

 

Sen marknaden. Ensuite le marché. Öppen himmel först och täckt sen.

 

 

 

 

 

 

Han syr blåa « boubou »

 

Vi åker till bilskrotarnas område. Imponerande. Vägar och vägar, i sand, av små affärer, alla specialister i Mercedes och Toyota. En chef, i blå ”boubou”, med fötterna på bordet och en gäng slaver. Skrotar överallt.

 

 

Ja, den körs...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi ska hos Ali, en vän av Cunégonde. En vedervärdig människa som ser ganska falsk ut. Han säger till en av sina slaver att leda oss till en av de Gudfar av bilskrotar. Cunégonde behöver spöar för hennes bil, jag behöver ett speciellt rör till luftfilten. När jag hör priset, bestämmer mig direkt att göra utan. Hon prutar och tycker att hon gör en bra affär. Men hon sänker mig och säger till gubben att det var rätt priset på det jag behövde, det var nytt, etc…. Dumjävel! Han har fullt på hyllan bakom honom med samma rör!

 

Kardanspecialisten

 

Vi delar ut flip-flop. Mauretaniskarna kommer som fluggorna på bilen.

Vi åker tillbaka till Ali, där en av sina slavar byter spönar på Cunègonde bil. Vi köper grejer för att försöka göra nåt för strålkastarna.

Vi fortsätter med flip-flops utdelning. Dem bli skit glada. Jag ser en gäng små barn, barfota. Jag ger flip-flop. Dem är på nirvanan, nästan hysteriska.

 

Bilmekanikern

 

Det är varmt, klabbigt, vinden blåser lite. Klockan är 16.30. Fuhrern har haft speed hela dan därför att hon vill att vi ska till hamnen kl.17 när fiskarna kommer tillbaka. Det är OK, vi har gott om tid. Men NEJ!!!! Hon vill till värdshuset först. Hon vill byta kläder ! Och då tvättar hon sina kläder. Vi väntar på henne.

 

Danielle skriver färdigt sina vykort så länge.

 

 

Vägen till hamnen, högra sidan. Lyxigt men ingen bor där.

 

 

Vägen till hamnen, vänstra sidan...

 

Vi är på hamnen vid kl. 17.45 – 18. 95% av båtarna har redan kommit. Mycket folk. Män går mellan båtarna och säljplatserna med lådor på huvet. Ibland ramlar en fisk och barnen slår varandra för att få den. Ibland stjäl dem direkt i lådan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


 


 

Dem tömmer lådorna direkt i back av bilarna. Plötsligt startar en Renault R12 som en bomb, bagageluckan öppen. Finns lådor av fiskar överallt.

 

Fiskar överallt

 

 

 

 

Hopsan, Snabb leverans ! Fullt !

Sen tillbaka till värdhuset.

 

Kanske borde jag åka till frisören

 

Marcel och jag jobbar på strålkastarna men det är faktiskt meningslös. Dem är döda. Cunégonde skickar Danielle dela ut flip-flop omkring. Och hon kommer kolla hur gör Marcel med en cigarett i läpparna.

När Danielle kommer tillbaka måste hon åka i köket laga pasta och fisk som dem köpte på hamnen. Nàh kommer och förklarar att han fick låna pengar för att köpa mat till getterna och dromaderna.

I köket får vi smaka av de senegaliska anställda en dryck, bisap, från hibiscus blommor. Jag skulle gärna ta en öl men i Mauretanin, omöjligt att köpa. Islamisk republik.

 

Värdshusets terrass. Vi sover uppe.

 

Sen dusch och mat. Nàh käkar med oss. Jag rör inte fisken sedan Nouadibou och lukten. Sen jag diskar och vi spelar kort, men jag har ingen lust.

Ett par unga schweiziska pratar med oss och borde följa med oss till Bamako om dem hittar ett sätt att fixa pengar. Ingen bankomat här. Men Cunégonde säger, akta, vi sticker kl.9 max.

Senare, när jag skall vara ensam med paret skall jag förklara att det är säkert att kl.10 vi är fortfarande här. Roliga schweiziska. Dem käkar en ost fondue på kvällen. Dem kom med egen ost!