7
Pierre i Afrika - del 3  21 januari –  NOUADIBOU

 

 

 

 

Jag vaknar tidigt och går ut ur tältet. Efter 2 steg blir det anfall på mina näsborre. Det luktar äckligt fisk. Jag gömmer mig i bilen. Jag skriver men måste öppna dörren ibland. Jag håller på att lägga på sanden det lilla jag åt på kvällen. Ohållbar !!!! De andra stiger upp så och så. Vi tar frukost och pratar med de pensionära. Jag fixar min chech på näsan som en halsduk för att slippa fisklukt. Vi får veta att en av de gamla har ”shootit” en dromedar på kvällen innan. Han ska tillbringa hela förmiddagen på polisen. Ägaren vill ha massa pengar. ( Djuret har bara ett brutit ben) Vi bestämmer med de gamla att vi skall åka plocka musslor på början av eftermiddagen. När alla pratar kommer Hassan, en hantverkare som tjatar på Danielle och jag. Han vill att vi kommer kolla på hans butik. Han klarar och vi ska lämna en handfull av ougouya mot några av sina grejer. Hans fru och hans dotter kommer in. Tjejen är as snygg. Dem följer med till bilarna och vi ger flip-flop och gosedjur.  

 

Sarah, Hassans dotter

 

Hassan

 

Nàh kommer och vi sticker i stan. Jag hade sett lite under natten men under dagen är det hallucinerande! Finns bara en gata som är asfalterad. Bilarna går på 4 linjer, 2 på asfalten, 2 på kanterna i sanden. Mitt i bilarna kommer släpvagnar med åsnor. På kanterna finns massa butiker som säljer allt och vad som helst. Massa däckar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frågan om bilarna, är det helt tokig. Man fattar inte hur några bilar kan fortfarande köras. Några har inte en kvadrat millimeter som inte är rostig eller bombad. Dörrarna, när finns, ligger på asfalten, ingen strålkastare. Och alla tutar för att visa att dem är taxi!!!

 

 

 

Vi går till polisen för att förlänga våra visum och sen växla pengar på svart marknaden. Sen ska vi till marknaden. Otroligt. Små allén med plåttak, där man hittar bara skit tycker jag. Nàh sticker hämta våra pass. Förutom massa folk bor på gatorna geten. I totalt frihet. Dem äter allt utom gräs! Utan dem skulle vara staden en riktig sopptippa! På storagatan finns ett apotek varje 20 meter. En dag öppnade en man ett apotek, han blev rik, då alla öppnade apotek! Man behöver inget betyg eller kompetens! Som med körkortet. Dem som har det har köpt det. Staden har bara en stor industri. En järngruva. Den har betalat en stor kampanj för att informera om AIDS. Ganska bra gjort. Aldrig sett sånt i Europa.

 

 

 

Vi drar tillbaka till campingen när Nàh kommer med våra pass.

 

 

Möte på gatan

 

Andra möte

 

Det är början av eftermiddagen. De gamla väntar på oss. Men först vi ge flip-flop, kosmetiker och barn kläder till Nàh. Sen kör Cunègonde honom hem. Under den här tiden kommer tillbaka den dromedars mördare. Han fick betala en tusen lapp och försäkringen betalade också en tusen lapp. När Cunégonde kommer tillbaka åker vi till stranden för att plocka musslor. Vi kör längs efter Atlanten, förbi båtarnas kyrkogård. Vi skall stoppa dit när vi skall åka tillbaka. Musslors strand är lite längre. En stor strand av sand med sen en barriär av klippor. Dem snälla djuren ligger här.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcel, Danielle och jag börjar plocka. Jag tar 3 ganska OK. Men Cunégonde skriker på mig : ” Dem är för små !!!” Då har jag 2 val. Slänga dem 3 musslorna direkt på hennes ansikte eller slänga dem tillbaka i havet. Jag väljer den här lösningen. Dem djuren har inte gjort något elak och jag vill inte vara omänskligt med dem. Oceanen rör mycket och efter 5 minuter är jag totalt blött. Musslorna är giganteska! Man kan säkert åka pulka i eller surfa på vågorna! OK, jag överdriver kanske lite, men dem är stora som en hand! Vi kokar musslorna, och efter att ha ätit 3 stycken är jag mätt. De gamla börjar plocka när oceanen har gått lite ner. Cunégonde blir jobbigt och jag behöver isolera mig en stund innan att explodera.

 

 

Jag tänkte hitta ett jobb i Nouadibou. Men kamels vakt eller gets vakt är ganska vanliga. Då ska jag bli musslors vakt! De gamla fyller 3 hinkar med med musslor och sticker. Vi åker en stund senare och stoppar på båtarnas kyrkogård. Imponerande. Tiotals cargo, super-tanker, fiskbåtar ligger några meter från stranden, totalt rostiga. Stranden själv är bara soptippen.

 

 

 

 

 

 

 

Här bor människor......

Back to the camping bjuder oss de gamla för en « aperitif-musslor ». Det är gott med en pastis och kallt rosé vin! Bra stämning fast Cunégonde passar Marcel. Nästan att han inte få prata med folk om hon inte är i närenhet. Nàh kommer. I Mauretanien äter dem inte musslorna. Han får smaka och tycker det är gott. Vi försöker övertyga honom att öppna en restaurang ”musslor-pommes-frites”. Vi är säkra att det skulle funka kanon bra. Jag funderar för att komma tillbringa 3 månader för att hjälpa honom att starta. Men man säger det när man är lite berusad. Som Cunégonde pratar med Nàh ramlar Marcel i rosé vin och han börjar bli varm. Me too. Vi är sista. Famijlen X börjar bråka. Marcel går lägga sig ute bakom tältet. Danielle och jag tar Das Fuhrer och förklarar att vi börjar tröttna på hennes attityd. Men hon vänder grejerna och säger att allt är vårt fel. Hon är ängeln, vi är demoner! Danielle och jag försöker prata med Marcel men han orkar inte mer med hans fru. Hon ska lägga sig med honom ute och hela natten ska dem tjata på varandra. Danielle och jag går lägga oss i tältet. Jag somnar ganska snabbt. Danielle ska lyssna hela natten familjen X bråk. Och skall säga att Cunègonde är otroligt oärligt. Skit i.