7
Pierre i Afrika - del 24  

4, 5, 6 Februari –  BAMAKO – KINNARED

 

Stiger upp vid 7. Första gången från början att myggorna gör en remake av Pearl Harbour på mitt skinn. När jag kommer in i gården kommer PM och en av ungarna hem. Ganska berusad. Kommer sen en ung svart tjej som en av ungarna har raggat. Sen ska hon i en skåpbil. Och alla ska lägga sig.

Fan också! Jag har lidit hela kvällen med den crazy familjen för att vara socialt när de andra gjorde a big party! Vad dum man är ibland!

Sen alla stiger upp (utom dem som precis har kommit hem of course). Jobbig förmiddag. Vi hade bestämt att vi skulle åka kolla för flygbiljetter. Fröken Dum Dum är på sin bästa form. Innan att vi lämnar huset rinner 2 timmar under vilka skall jag bli tvungen att höra ett hav av bedrövliga dumheter.

Amadou märker att jag är lite förbannad och skrattar. Han är rolig den där killen. Jag ger honom en massa grejer. Egentligen undrar jag om han vill ha grejerna och han tar allt. Mina par jean’s som jag har klippt i korta byxor, mina jeans med hål, mina gympaskor, mina rakhyvlar,….. På kvällen skall han ha öppet hus. Han skall lägga allt på sängen ute och sälja allt. Men han pratar sällan. Sopa eller sova.

Jag kan inte mer stå eller sitta. Lust att sticka kolla för flygbiljett men jag väntar på Danielle. Jag vill inte göra grejen i mitt horn. Familjen X har en egen plan för dem med Air France. Det är det som gör mig lycklig just nu. Jag vet att dem skall åka tillbaka till deras grönsaks liv på deras sida och att vi ska slippa dem i flygplanet.

När Hennes Majestät bestämmer att åka är det nästan middag. Vi skall åka till Air France därför att hon har hennes små fördel här. Hon har aldrig tänkt försöka fixa något för Danielle och mig. Tur!!! när jag tänker på det nu. Jag, jag vill till Go Voyage. PM har sagt att jag skall hitta de bästa priserna i den här resebyrån.

 

 

 

 

 

Vi går då i kvatern och ropar på en taxi. Vanlig prutning om priset. Taxi är kanske överdrivit. Snöre för stänga dörrarna, stötfångare som hänger över asfalten. Bamako måste vara Afrikas New-York. Taxin är gula. Och nu är vi igen i trafiken. Stor asfalterad aveny med trä kojor stil favellas som användes som affärer. Ibland en betong byggnad med en stor skylt Western Union. Det finns som en gardin av sand och gasutströmning. Många bär en mask. Mopederna vrider ur led hur som helst.

Danielle sitter fram och säger inte en skit. Jag kollar genom fönstret. Plötsligt förordnar Big Chief säger att taxin skall lämna Danielle och mig vid Go Voyage, det är på vägen, och att dem skall åka till Air France. Yes!!!!!!!!! Jag väntade bara på det.

Vi ska dit då. 2 ass trevliga kvinnor fixar en resa för kvällen. Bamako-Casablanca, Casablanca-Paris, boarding kl 3.00 på morgonen. Kungligt! Vi har bägge lust att lämna det förbannade paret. Jag skulle gärna stanna ett par dagar till men det är bättre att åka nu. Jag vet att jag skall komma tillbaka till Bamako nån dag, på ett annat sätt.

Dem 2 pensionärerna som bor också hos Youssouf kommer också ta biljetter men dem ska till Senegal där dem ska tillbringa några dagar. Vi skrattar med resebyråns chef. Vi får affischer. Allt väl.

Vi måste tillbaka till det sjuka paret. Spelar ingen roll. Jag lämnar dem direkt och går en runt i Bamako för att köpa väskor till mina musikinstrument. Jag blir lurad av 5000 CFA, ca 100 SEK. Jag väntar 2 timmar i solen för ingenting. Det är riktigt varmt. Fruktansvärt varmt. Jag kan tänka att alla stora metropoler i Afrika och Asien är likadana.

Jag ropar på en taxi och ska till huset och packa. Finns bara de 3 andra och Amadou. Stämningen är värre än plomberad. Var och en grejar i sitt hörn och ignorerar de andra. Ibland kommer Danielle i gården, sätter sig på huk bakom väggen och skrattar som fan.

Jag har inte mer cigaretter och ska åka köpa. Det befriar Danielle som följer med mig. Hon ville köpa flera limpor Marlboro i stan men das Fuhrer bestämde att hon skulle köpa senare.

Hon berättar några episoder som jag missade. I stan, ville hon och Marcel käka en sista gång i en krog men Dum Dum bestämde att dem skulle äta färdig resterna från kvällen. En äcklig kall pasta sallad och vattenmelon. Dessutom dem skall äta gott i flygplanet därför att dem reser med Air France. Klassen!!!!

Hon berättar också episoden med verktygs lådan. Youssouf ville köpa den men han gav 2 euro mindre än vad dem köpte den. Då åkte dem i stan med lådan och Marcel gick och gick under 40 grader varmhet med lådan i handen tills slutningen sälja den samma pris som dem köpte den. Jag tror inte att Youssouf har uppskattat mycket Cunegonde. Hon har gjort 2-3 grejer som inte var så smarta.

Jag hittar cigaretter men Danielle hittar inte limpor. Hon har hatet. Hon vill inte åka till huset på en gång. Men skit samma! Paret skall vara på flygplatsen kl 21. Bara 5 timmar kvar.

Vi går en stund till och åker till huset. Dum Dum ligger på en bänk som en mussla. Hennes slav grejar där och där. Jag stannar i gården.

Dem pensionärerna kommer. Danielle spelar kort med dem.

Sen PM vaknar. Vi tjatar lite. Han skall fixa limpor till Danielle och en väska för mina musikinstrument. Dem som jag köpte stämmer inte riktigt. Han ringer Youssouf. Sen kommer dem 4 unga och Franck.

Vild aperitif. Bra stämning. Cunegonde frågar PM om Youssouf kan också köpa en « calebasse ». PM ringer då igen.

Vi betalar våra skulder till PM, rum och drink. Jag jublar att säga högt att jag har tagit 15 öl. Och för att vara riktigt hemsk tar jag den sista i kylskåpet. PM vill inte jag betalar för den sista men jag insisterar.

PM skall köra familjen X till flygplatsen och informerar att han kan ringa tullens personal. För 10 euro skall dem inte kolla noggrann på passen där står att vi kom in med bilar. Som tänkt säger das Fuhrer nej. Hon börjar en lång förklaring. PM öppnar stora ögon och bara säger att han skiter i.

Sen alla pratar med alla. Das Fuhrer och Eva ”Marcel” Braun sitter lite på kanten. Jag diskuterar en lång stund med Franck om områden där vi bodde och besökte 20 år innan.

Youssouf återkommer med grejerna och sticker. Han har flera ”calebasse”. Cunegonde tar allt.

Äntligen kommer den stora stunden. Dum Dum och Marcel lämnar oss. PM kör dem. Hon säger att ta den röda Mercedesen (Så slipper hon betala bensin). Cunegonde skall inte hälsa på mig. Lika bra. Jag skulle inte skaka hennes hand. Marcel säger «  Vi syns en annan gång » Heuuuuu, det tror jag inte, jag tror inte att det skall finnas en annan gång svarar jag. ” Finns bara bergen som inte träffas” säger han. Jag måste vara ett berg!

Danielle och jag har som en lindring.

Så fort dem har åkt frågar alla om Cunegonde. Alla har märkt att stämningen var lite tung och das Fuhrer har lämnat ett tvivelaktigt tryck. Kvällen lugnar sig. Operation tömma baren. Jag ångrar mig om Gilbert. Han är cool och trevlig. Han bjuder mig för att köra nån gång till Bamako med han och PM. Han vill visa deras Afrika. Nicole och Jocelyne yrar fullt. Ungarna berättar deras upplevelse. Franck kollar, tyst och pratar ibland. Diskret och intressant. Finns också gubben från batterier med hans flickvän. Riktig bra kväll.

 

Stående, de 4 ungar och Amadou

Sittande vänster till höger, Franck, PM, gubben och hans flickvän, Gilbert

 

Samma, men på andra linjen, Robert, Jocelyne och Danielle

 

 

Samma + Nicole på höger.

 

När PM återkommer säger vi att vi vill att han ringer tullen. Youssouf tycker också att det är bäst.

Ungarna går lägga sig. Franck lägger sig i stora rummet. Kl 0.30 måste vi åka. Alla vill följa med.

Gilbert, Robert och Youssouf är med. Typiskt. Danielle på knä på hennes väskor, jag fötterna i luften på djembé. Gilbert kör men är lite berusad. I alla fall är på flygplatsen Youssouf himla effektiv. Han ringer ett samtal och kommer direkt en tulltjänsteman. Allt går så fort att vi inte hinner säga goodbye. Vi betalar för bensin och tull servicen. Och på en gång är vi i ombords rum. (Klart vi lämnar våra väskor först och registrerar oss)

Där har vi wonderful träffs. Danielle tjatar med kosmetikers säljare, jag med en ung kille full av idéer som jobbar på en affär. Sen pratar vi med en kvinna från Elefantbenkust som lever i Barcelona. Fantastisk kvinna. Personalen från Air Marocko är ass trevlig och rolig. Ändå är vi  mer lastad än åsnorna som vi har sett under 3 veckor. Varje gång jag har mina musikinstrument som handbagage och dem tycker inte om så mycket.

Efter att ha mellanlandat i Casablanca är vi i Paris. Pfff! Konstigt. Allt är grå, kallt. RER och tunnelbana. Finns mycket folk också här men tristessen med. Inget skratt. Ingen aktivitet. Stela och trista människor som går ut och in från vagnen.

Vi möter Sarah på en station. Vi åker tillsammans några stationer. Sen är det dags att lämna Danielle som ska ta ett tåg hem. Gemensam resa tar slut. Senare under kvällen skall jag upptäcka en sms från Danielle som säger att hon ramlade i en trappa i tunnelbanan. Hennes afrikansk stol, jävla stor grej, gick sönder. Hon har vrickat sig fotled. Hon kan inte bära allt. Men ingen för att hjälpa henne. Människorna kollade på henne men ingen stoppade, även när hon bad om hjälp. Europeiska solidaritet!

Sarah har hittat ett litet hotell. Vi tillbringar kvällen tillsammans. Hon får djembé och sen restaurang. Hon har utvecklat den där tjejen.

Morgonen efter, en buss Porte Maillot till Beauvais. Flygplan till Skavsta. Ryanair. Jag hade bokat 3 biljetter. För den 6 :e, 7 :e och 8 :e februari som jag inte visste när jag skulle återkomma. Jag skall slänga 2 av dem. På flygplatsen är dem inte så glada att se mina handbagage men som flygplanet är nästan tomt går det.

Vi landar i Sverige. Regnigt, trist. Tåg Skavsta-Nyköping till Kinnared. 3-4 timmar att vänta i Norrköping. Jag ska på en krog. Öl, mat, vin, konjak. Jag skriver, skickar sms. Men jag känner inte riktigt mig på platsen jag vill vara. Jag är lite flummig när jag sticker.

Det sista tåget är mellan Nässjö och Kinnared. I vagnen finns en grupp av rena människor som kommer tillbaka från jobbet. Plötsligt kommer en tokig man, totalt påverkad av amfetaminer. Han kan inte stå still, kollar överallt, paranoïak. Han går sätta sig vid gruppen och vill prata med dem. Människorna vågar inte säga nåt, flippad. Dem gnäller när kontrollanten, en kvinna, kommer. Hon försöker prata med mannen. Jag ställer mig och hämtar honom. Jag säger till kontrollanten att jag tar hand av honom. Han följer med mig, vi pratar. Men plötsligt ställer han sig, går i vagnen till gruppen igen. Jag följer med, tar honom. Han lyssnar. Han säger att han ska till Halmstad. Men på en stopp försvinner han ute. Welcome home.

KL. 21. KINNARED.

 

 

 

 

 

 

J