7
Pierre i Afrika - del 19  

1 Februari –  BANDIAGARA – SEGOU – 40/45 mil

 

Sovit gott. Jag tar en kaffe och måste vänta till kl. 8 på att min passagerare kommer. Det är Emile som kommer med någon. Min kund är inte den som värdshusets ägare pratade om. Skit i. Jag sticker. Kap på festivalen.

Killen skall inte säga mycket under hela resan. Inte jag heller. Han vet precis var farthinderna ligger i varje by. Och han bara säger när jag måste bromsa.

Bandiagara-Segou: utan stop. Kl. 8 – kl. 13.15 Jag vill inte komma fram för sent och missa Denis.

Jag missar en get. Däcken ryker under bromsningen. Passageraren skiter ner sig.

 

 

 

Och kommer till Segou. Jag kör direkt till hotellets parkering. Denis är kvar där. Min kund tar sina grejer i bagageluckan.

Jag säger till Denis att det inte behövs hitta ett rum för mig. Om jag kan parkera här skall jag sova i bilen. Inga problem med honom. Men han vill fråga ägaren av disco-baren som står bakom väggen bredvid.

Vi ska dit. Trevlig plats. En del i halv cirkel med tak, en gård och dansgolvet. Bardisken ligger direkt på vänstra sidan, under taket. Det finns inte en kund när vi går in. Bara en big Herkules som aktiverar sig i alla håll och kvinnan som gav mig min öl tre dagar tidigare.

Vi stannar här 2 och en halv timmar. Några öl som jag betalar. Men vilka rika stunder. Denis berättar, berättar om sig själv. Han har jobbat i alla barer, hotell, restauranger som finns i alla länder i Väst Afrika. Han har en son i Gambia som han aldrig har sett (sonen menar jag, som han aldrig har sett, inte Gambia). 2 gånger skulle han nästan gifta sig. Men varje gång borde han konvertera sig på Islam. Han ville inte. Han hade dessutom betalat en « griot » för att sjunga hans meriter. Han ser igen och hjälper den andra kvinnan han skulle gifta. Han har varit sprit smugglare mellan Niger, Mali och Algeriet. Han ger mig en spännande läxa om Segou. Han förklarar hans projekt om att bygga ett hotell centrum typ semesterns by. Han skulle vilja att jag hittar investeringen. Jag vet inte hur jag ska säga för att han fattar att Segou ligger 25 mil från den första flygplatsen och att det kan vara problematisk. Hans projekt började bli studerad och skulle få statsbidrag, så länge att en av hans ungdoms vänner från Mopti var i regeringen. Men regeringarna ändrar lika ofta än börsen så är det totala statu-quon för honom och ärligt talat ser jag inte vad jag kan göra. Jag vågar inte göra honom besviken och säga att allt detta ser ganska utopiskt ut. Dessutom är han inte från första ungdomen.

Medan vi pratar barens ägare gör sin framträdande och har ingen invändning att jag sover i bilen på parkeringen under 2 nätter. Kvinnan som serverar öl undrar var är min fru. Hon kommer ihåg att vi var fyra innan. Jag förklarar situationen. Hon svarar med bara en stor leende. Jag märker en affisch som annonserar ett spektakel teater-dans kl. 18. Jag tänker komma kolla på.

Sen lämnar vi baren. Denis måste åka nånstans och jag är sugen för att gå i Segous gator. Jag har bestämt att inte gå till festivalen idag. Priset är skit dyrt för människorna som kommer från Europa. 11 gånger dyrare än för lokala folket. Lördags program intresserar mer mig då ska jag bara ströva omkring den här eftermiddagen och på kvällen. Jag skall konstatera på lördagen att det var gratis under eftermiddagen. Man betalar från kl. 20.

Jag lämnar parkeringen och går. Vädret är kanon, massa folk på gatorna. De stora trädar bjuder på lite skugga.

Som av en ren händelse går jag förbi baren « Le Niger ». Ett halt är ett måste. Finns inte mycket folk. Jag sitter på terrassen, beställer en öl och njuter av platsen. En pojke kommer lägga hans ansikte på den lilla väggen och kollar på mig. Konstigt. Omöjligt att veta vad han vill, fast jag kan lätt föreställa mig.

 

 

 

På torget finns en kortvarig bar som ska öppna på kvällen. Staden är full av liv. Jag skulle kunna stanna timmar att kolla så. Jag tittar på skyltarna över affärerna. Några är as kula, som ” Haute couture Yve Saint Laurent!!!!!!”

 

 

Utsikten från baren ”Le Niger”

 

 

 

 

 

2 öl senare fortsätter jag min vandring. Jag går i alla gator. Säljarna försöker hämta mig för att sälja vilken dumhet som helst. Jag letar efter en ”pagne” med speciella färgar till Lisa men jag hittar ingenting. Jag ska försöka hitta tyget åtminstone. Jag söker också kläder till min systers barn. Jag stannar lite längre i en butik. Säljaren har inte vad jag vill men lovar att fixa det. Jag säger att jag återkommer imorgon, jag vill inte köpa något nu.

 

 

Segous gata

 

Människorna är vänliga. Efter hand hälsar dem med ett lite tecken eller dem säger den traditonella ”Ca va” men dem försöker inte sälja vad som helst.

Eftermiddagen är ganska cool. Jag går förbi baren ”Le Niger” igen. Servitören frågar inte mer vad jag vill ha. Så fort jag sätter mig kommer en kall öl. Tiden går. Jag trivs. Folket som går in och ut hälsar. Jag tycker om. Som om jag är en möbel. Vävnings verkstad gör en paus. Alla går ut, dricker kaffe eller té. Det finns deras barn. Jag älskar den här utsikte.  

Jag ska till baren vid hotellet. Jag sätter mig ute. Jag tar min resebok och skriver. Kvinnan kommer fråga vad jag vill ha. Hon raggar. Hon är rolig. Inte min style men rolig. Hon frågar var jag ska sova. I bilen svarar jag. Hum.....gör hon..... hon ska fixa det säger hon och skrattar.

 

 

 

På scenen börjar folk dansa. Tyvärr sitter jag på fel plats. Jag skulle ha suttit framför scenen. Jag är bakom men det gör att jag får se förberedelserna för spektaklet.

Först 3 killar spelar djembé. Sen en tjock malisk mamma med en varm röst börjar sjunga. Solen går ner och belyser platsen. Pffff!!!! Wunderbach ! Kvinnorna börjar dansa. Dem är kanon och deras rörelse bjuder på drömmar. Synd att jag inte vågar. Dem dansar precis som jag när jag är på min bästa formen.

Flera röster sjunger nu. Det luktar livet. Det luktar blues rötterna. Det rinner. Jag är lycklig, just nu, här. Jag tar några bilder men dem är kassa och jag har ingen mer batterier.

 

 

 

Sen är det teater. Ganska magisk. Mycket naiv. Men det ser ut att det behövs för att leverera meddelandet. Det är lite information och kamp emot AIDS. Jag gillar. Det blandar dans, sånger och dialoger. Ganska yrande. Publiken skrattar. Ganska rörande dans. Dem 2 killarna är totalt synchro. Djembé är på full gång. Dansarna hoppar på otroliga höjder. Sen en jätte fin berättelse som blandar kondomer, ungdomar och afrikansk dans. Men som jag sa allt detta är ganska naiv. Jag räcker upp en tumme till den mannen som jag gissar är truppens ledare. Efter spektaklet kommer han till mig. Vi tjatar. Och vi kommer till slutandet att om bara en person av publiken använder kondom efter spektaklet skall det betyda att representationen har lyckats, att allt inte är lönlös, att hans trupp måste insistera och insistera, det är så att grejerna och mentaliteterna  skall utveckla.

 

 

 

Finns inte att tvinna röven för att skita rakt, jag älskar den här staden, jag älskar den här stämningen, jag älskar att vara här.

Jag börjar att vara lite hungrig. Jag ska tillbaka till bar ”Le Niger” och hittar ett ledigt bord inne. Jag gör ett litet vansinne och beställer först en pastis. Sen tomaters sallad och steack-pommes-frites och öl. Finns mycket folk. Svart och vit. Man dricker, äter. Det swingar.

Flera gånger under eftermiddagen har jag märkt blandat par som gick i Segou. En vit person, en svart person. Dem som kommer från Europa väljer ofta att sova hos invånare. I priset ingår att invånaren måste ta hand av gästen under festivalen. Tydligt tar maliska folket det jätte allvarligt och ganska ofta ser jag en vit tjej och en svart kille hand i hand……

Jag har nästan ätit färdigt när kommer en malisk man som frågar mig om han och hans kunde  kan sitta vid mitt bord. No problem. Den vita pratar inte frenchy. Efter en kort stund försvinner den lokala killen. Det gör mig generad. Vi börjar prata engelska. Och dubbel bingo! En svensk från Dalarna!!!! Vi pratar en lång stund. Hans vägvisare kommer tillbaka ibland och ser glad ut att hans kunde klarar sig. Han försvinner igen direkt. Vi tar några öl. Kvällen går så. Bra stämning. Jag saknade ställe som det.

Jag åker tillbaka till baren vid hotellet. Jag ställer mig vid bardisken. På andra sidan finns en kommersiell kille som gör promotion för hans öl märk. Jag tar en 25 cl. Han säger att om jag tar en 50 cl får jag en 25 cl gratis. Jag vill inte. Den 50 cl skall bli varm för tidigt. Han är OK med det. Och vi börjar prata. Jag stannar här hela resten av natten. Han bjuder för den tredje ölen. Vi skrattar mycket med tjejerna som jobbar. Snart är det folk överallt. Det dansar som fan på centrala scenen. En tjej som jobbar vill att jag ska dansa. Men som jag säger till henne, är jag lite rädd att vara en liten bit löjligt.

 

 

 

Och sen blir det morgonen på dagen efter. Jag känner mig lite trött. Då ska jag till min lägenhet, 25 meter att gå, och jag smygar mig in min sovsäck och good night i bilen, inte i den bästa positionen.