7
Pierre i Afrika - del 12   

29 januari –  BAMAKO –  SEGOU – 25 mil

 

Kanon bra natt. Det är ljust när jag vaknar. Jag försöker att gå utan ljud. Men Youssouf har ganska bra hörsel. Jag går ett steg i köket och Youssouf kommer springande. Han har svårt att öppna grinden och han skriker direkt « AMADOU ». Jag skulle gärna vilja att han lämnar honom i fred. Men nej. The boy kommer, öppnar grinderna. Youssouf skickar honom handla bröd och går lägga sig.

Jag ska tvätta mina kläder. Egentligen jag rör kläderna i en hink där dem ligger sedan kvällen och jag hänger dem. Sen en serie av Nescafé och jag skriver. Amadou kommer tillbaka med bröd, och försvinner. Jag tycker om den här stunden.

Danielle sover säkert bra därför att Marcel stiger up innan hon. Efter hand har hela huset vaknat.

Danielle sticker i stan med Youssouf på scootern. Jag fortsätter skriva. Famijlen X pratar inte med mig och det är perfekt.

 Jag går förbereda mina grejer. Jag vill sopa rummet men jag hittar ingen sopborste. Jag frågar Amadou men han fattar ingenting. Efter en stund förklarar han att han ska sopa själv. Jag ger ett paket cigg. Jag känner mig ledsen när jag ser honom. Jag har rysningar.

Big Chief har idén att sopa vardagsrummet när jag sitter och skriver. Hon sopar bara halva rummet, hon vågar inte komma sopa vid mina fötter. Sen ska hon ut och sitter på en trappa. Jag skall sopa resten sen.

 

 

Youssouf och Danielle kommer tillbaka. Hon utstrålar som... solen i Karlstad... Entusiastisk om erfarenhet att vara på 2 hjular i Bamako. Jag är avundsjuk.

 

 

Vi börjar skriva vykort som Danielle köpte. Bilköparen kommer. Famijlen X, nej Madame Cunégonde går dit och pratar business. När hon är färdig kommer hon och säger att nu vi kan åka iväg. Innan att jag har kunnat prata om min bil med Youssouf. Jävla kärring! Sugen på att hoppa på hennes mage! Våldsamt!

När det är min tur känner jag som jag ska bli kn......... Youssouf säger att min bil ser bättre ut än Familen X’s bil men att motorn är kass. Hummmm, OK....men i Spanien och Marocko blev dem förkylda när jag körde om i uppförsbackarna. De enda problem med min bil är bagageluckan som inte går att låsa, vindruttan som har spruckit lite i Nioro och strålkastarna. Jag säger till Youssouf att någon i Nioro bjuder på 800 euros mer. Jag sticker. Youssouf pratar med köparen. Han ropar på mig igen. Han ger 300 euros mer. OK, jag har ingen lust att kontaktera gubben från Nioro. Finns risken att det tar tid och att han inte har pengarna på en gång. Med Youssouf är det fyrkantigt. Lika bra att fixa försäljningen nu och basta. Jag vet att jag är lurad men det spelar ingen stor roll. Enligt Cunégondes kompis som vi träffade i Marocko skulle jag sälja min bil dyrare än den anda Mercedes. Men jag ska inte bli paranoid.

Så nu är den såld, vi kan åka. Vi har våra bilar kvar en vecka. Youssouf ger lite CFA och jag skall få resten av pengarna i euros när jag skall komma tillbaka.

Vi sticker från Bamako på början av eftermiddagen. Vi blir vilse. Youssoufs fel. Han förklarade dålig ! Bensin, vatten och on the road.

 

 

Vegetationen är samma hela vägen till Segou. Växelvis grön eller torrt gul. Ibland har savannen bränt. Akta med cigaretterna. Vi upptäcker nya trä. Och stora och fina baobabträ tvingar oss att stoppa för bilder.

Sen stoppar i en by. En helt tokig kille, klätt med en flagga av Mali, springer vid den röda Mercedesen med ett glass té. Marcel tar glasset och skickar den galna till oss. Han säger att bil att dem i bilen framför vill att vi köper bröd!!!!!! Vi blir förvånad men ändå vi ger 2000 CFA till flaggans hållare. Han sticker springande. Och kommer tillbaka med 4 stora bröd och ger tillbaka 100 CFA. Det är sant att vi inte preciserade vad vi ville. Killen skrattar som fan.

 

 

Vi lämnar mynten och Danielle går ut hämta ett par flip-flop. Killen blir helt hysteriskt. Jag förevigar honom på en bild med Danielle. (Grabben är varmt. På kvällen kl.17 skall spelas matchen Mali-Elefantbenkust på Afrikans Nations Cup. Den som förlorar går ut ur turneringen.)

 

 

Vi yrar full gas i bilen med Danielle om brödet. Plötsligt har hon idén att göra smörgås med såna barns choklads pinne Kinder som har smält. As gott. Vi käkar 2 sandwichs.

 

 

 

Trafiken är huvudsakligen gjort av överlastad lastbilar och taxibilar, typ Ford Transit, överlastade också, med några personer stående ute, klamrande sig fast vid vad dem kan, andra personer sitter på 2 meter av väskor på taket.  

 

 

Plötsligt walkie-talkie meddelande. Familjen X vill stoppa för äta. Shit, vi är inte hungriga efter våra delicious smörgåsar. Jag käkar en bit ost och kollar på trafiken.

 

 

Polis kontroller i Mali är typiska. Ibland en barriär som en medborgerlig kommer öppna för oss. Militära ligger på sorter av brassestolar under skuggan av trädar. Dem bara gör ett tecke för att bjuda oss att fortsätta. Ibland är det stora metalliska fatar som korsar över vägen. Scenarion är samma när det inte finns plats mellan 2 fattar.

Efter varje kontroll finns en kompakt folkmassa och bussarna som töms och fylls. Grönsaker och dryckessäljare som försöker sälja till buss passagerare. Massa färgar.

Ibland delar Danielle ut godis, när barnen inte är för många. Vi köper en påse av vita grejer kommande från baobabs frukt. Efter att ha smakad blir vi ganska säkra att vi inte skall röra påsen innan vara hemma.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagen rinner lugnt och fint, jag tycker om, med några stop i vattenmeloners planterande eller calebasses åker. (Man använder calebasserna som skål eller för tillverka musik instrumenter).

Vi borde landa i Segou vid kl.17. Då skall jag kunna kolla på fotbollsmatchen med folk, för the fun.

 

 

 

Baobab med bikupor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men, men, men! Nicht! Das Fuhrer vill att först vi skall titta på festivalens program som börjar om 3 dagar. Vi måste då åka i stan, vid Nigerfloden. Egentligen fattar jag inte vad letar efter. Jag har redan sagt programmet och priserna. Det pumpar mig. Jag vet att dem inte har lust att åka på festivalen. Framför allt en person. Vi parkerar bilarna vid floden.

 

 

 

Cunégonde säger till mig att hitta ett program. Lätt. Jag hittar och kommer tillbaka. Det är klart att hon inte ska åka på festivalen. Marcel blir besviken. Han ville se marionetterna. Jag tänker lite och tycker att det blir perfekt. Jag skall komma tillbaka ensam. Vem, som är bara lite intelligent, skulle åka på en afrikanskt musik festival med den här kärringen?

 

 

 

 

Sen kommer den traditionella corridan för att hitta var vi ska sova. Vi kör i staden. Shit! Vad fint! Massa folk och små affär eller verkstäder. Naturligtvist väljer Cunégonde att köra till en camping-hotell-palace på stadens ingång, långt från centrum. Som betyder att man måste ta bilarna för åka i stan. Danielle och Big Chief går kolla priserna. Men det måste vara dyrt för att hon accepterar att  köra vidare. Men det är Danielle som har sagt till henne att jag skulle gärna sova i centrum. Tack Danielle. Men när Hennes majestät värdigas acceptera har alla affärer och stånd stängt.

 

 

 

Vi hittar ett sympatiskt hotell, med parkering, mitt i centrum. Jag lämnar snabbt mina grejer i rummet och går ner i hotellets hall för att kolla på slutet av matchen med en man som sitter här och receptionnisten. Jag beställer en öl. Det är en kvinna från den bar-dancingen bredvid som serverar. Men det finns inte den stora stämningen. Mali förlorar.

Mina resekamrater kommer ner. Jag kollar på matchen tills dem blir redo. Sen går vi i stan. Jag drömmer och tappar de andra. Men staden är som öknen. Seriös har jag över huvet att köra för ingenting, komma fram på natten och sticka på morgonen utan att ha se nånting. Danielle frågade mig vad jag tänkte göra. Mitt val är enkelt. Jag ska med dem till Pays Dogon, om det inte finns någon ändring, men sen jag kommer tillbaka till Segou på fredag morgon. Danielle skall åka i familjen X’s bil. Jag kände sedan ett tag att Cunégonde inte tänkte åka till festivalen. Och je skall köra ensam till Bamako på söndagen..

Jag går ensam, passerar förbi en bar som jag älskar dem. Jag fortsätter. Jag har bråttom att vara på festivalen, ENSAM! Ingen klocka, ingen dumma personen som vill bestämma för mig. Äta, vila, en öl,...som jag vill när jag vill... Det är inte på min ålder att jag behöver en vakt.

Mali förtrolla mig. Finns alltid ben här musiken, folket är glad och fullt av liv. OK, det finns barnungar som förföljer men det är förstående.

Jag har hittat mitt paradis. Slutligen kunna gå i en stad. Jag promenerar ensam, har tappat de andra men jag klagar inte. Efter en stund jag bestämmer att åka på den baren , « le Niger ». Jag söker lite efter de andra men utan stor övertygelse.

På baren, som händelsevis, hittar jag familjen X och Danielle, sittande omkring ett bord på terrassen. Jag sätter mig med dem, och beställer öl och mat. Platsen är trevlig, afrikanskt service, då lite långsamt men det är tidigt och jag har tid.

 

 

Nej jag är inte full! Jag tvättar mina glasögon!

 

 

 

Plötsligt undrar killar om vi kan byta plats. Dem skall spela musik på terrassen. Djembé, balafon (Det är namnet av den xylofonen som jag såg i Bamako) och sång. Kanon musik.

 

 

Jag känner att familjen X inte tycker som jag. Danielles fötter slår på rytmen. Så snart som vi har ätit färdig ropar Cunégond på notan. Jag betalar snabbt min del, frågar rumsnyckeln av Danielle och springer hämta min resedagbok och ciggs innan dem föreslår att spela kort.

Jag träffar dem på vägen, lämnar nyckeln till Danielle och hälsar på en trevlig kväll.

Jag kommer in i baren och väljer en strategisk plats. Det finns mycket folk nu. Musiken är genial.

Det börjar bli stor party i baren. Halva från Mali, halva från Europa. Det är varmt, dansare överallt. Unga tjejer lockar kroppen tills att väcka en död. Djembés spelarna kommer in i baren. Det exploderar.

Några vita personer ser ut att vara van vid platsen. Stora hands skakningar med dem svarta. Finns alla stilar. Pastis turnerar snabbt.

Jag älskar Segou. Men här, i baren, är det inte den rätta platsen och inte den rätta stunden att ta bilder. En stund för sig själv.

Musiker går omkring borden genom att slår som galna på deras djembé. På gatan och på terrassen är dansarna hysteriska. Det är omöjligt att nå bardisken. Jag pratar med mina bordsgrannar. Kvällen rinner.

3-4 timmar senare åker jag tillbaka till hotellet. Jag sätter mig en stund i en salong med afrikanska stolar, vid mitt rum. Jag skriver och drömmer. Jag älskar definitivt Segou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I